Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V restauracích si od roku 2014 zřejmě nezapálíte!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý, Veronika Pukačová, evakk - 
23. srpna 2011
09:45

Rádi si zapálíte u piva nebo po jídle v restauraci? Už v roce 2014 si to možná budete muset odpustit. A pokud známý bojovník proti kouření, poslanec a šéf zdravotního výboru Sněmovny Boris Šťastný (ODS), prosadí svůj návrh, už od poloviny příštího roku navíc do kuřáckého podniku nevezmete děti. Průzkumy ukazují, že zákaz kouření v restauracích by většinu lidí potěšil. Přesto se dá čekat, že návrh rozpoutá ostrý politický boj.

V Česku kouří více než 2,5 milionu lidí a spotřebou cigaret se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě spolu s Polskem, Maďarskem a Ruskem. Podle Šťastného ovšem kuřácký zlozvyk dopadá i na ty, kteří mu nepropadli. „Jsme jednou z posledních zemí vyspělého světa, kde nejsou chráněni návštěvníci restaurací a také jejich personál,“ zdůvodnil svůj záměr.

S jeho prosazením ale může narazit. Podporu nemá jistou ani od všech poslanců koalice. A co víc, dokonce ani od všech poslanců-nekuřáků. „Každý by měl mít volbu, zda půjde do kuřácké, či nekuřácké restaurace. Stejně tak jejich majitelé by se měli svobodně rozhodnout. Třeba na vesnicích by takový zákaz zřejmě znamenal, že budou prázdné hospody a lidi budou kouřit doma dětem pod nos,“ řekl poslanec nekuřák František Laudát (TOP 09).

O něco snazší by to měl Šťastný tehdy, pokud by o jeho návrhu mohli hlasovat běžní lidé. Průzkum ze začátku roku, který provedla společnost Médea Research, totiž ukázal, že pro úplný zákaz kouření v restauracích by bylo 49 % dotázaných, zatímco proti zákazu jich bylo 35 %.

Zatím v Česku platí, že každý podnik musí být označen nálepkou, zda je kuřácký, nekuřácký, případně zda má oddělené prostory pro obě skupiny. „Odhadem devadesát procent podniků nálepky skutečně má a dodržuje je,“ řekl včera hlavní hygienik Michael Vít, jehož podřízení restaurace kontrolují. Jenže podle Šťastného si provozovatelé hospod vybírají spíš tu kuřáckou nálepku. A proto je podle něj nutné vymýtit cigaretový dým z veřejných prostor úplně.

Senátor Kubera: My kuřáci jsme utiskovaná menšina!

Ze své primátorské kanceláře udělal ofi ciální kuřárnu, aby se nemusel ani na chvilku vzdát cigarety. Návrh na zákaz kouření v restauracích proto považuje teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS) za nesmysl. Jako kuřák se cítí být utiskovanou menšinou a hrozí odvetou: „Příští rok uspořádáme Prague Fume a rozkouříme Prahu!“

S pochodem kuřáků hlavním městem Kubera zjevně žertuje a naráží na nedávný pochod homosexuálů a leseb. „I my požádáme pražského primátora Svobodu, aby nad naší akcí vzal záštitu, a přizveme i Jiřího Bartošku,“ vtipkuje senátor, který je známým zastáncem všech, kdo si chtějí tabákovým dýmem ničit zdraví.

Proti zákazu kouření v restauracích, který navrhuje jeho stranický kolega Boris Šťastný, je ale zcela vážně. „Není problém chodit do nekuřáckých restaurací, pokud někomu kouření vadí. Je jich dost,“ argumentuje proti návrhu, který považuje za zbytečný zásah státu do svobod lidí.

Kde si také v hospodě nezapálíte

Rakousko, Francie, Řecko, Nizozemsko, Velká Británie, Irsko, Norsko, Švédsko, Island, Litva

Pozn.: V řadě dalších států platí také omezení kouření v restauracích, ale nejde o jednoznačný zákaz


jahodarka ( 23. srpna 2011 21:44 )

No ta pětičlená rodina... Tak to teda nevim. Pětičlenná rodina u nás těžko má nba to, aby chodila na oběd do restaurace a pokud má, tak jde zřejmě do tak trochu lepší restaurace, než do pivnice. A pokud ano, tak tam určitě uřčitě chodí každý den, jako ten štamgast, co tam nechá denně 300,-Kč.. Promiň ale stále jsi mě nepřesvědčil. Zse jsi mimo mísu..

jahodarka ( 23. srpna 2011 21:41 )

Ano sám jsi si odpověděl. nekuřícká hospoda by u vás okamžitě zkrachovala. Víc k tomu nemám.

husqarnowicz ( 23. srpna 2011 18:54 )

My do hospody nelezem,my tam chodíme. A odtamtud taktéž, a to po dvou. To za prvé. A za druhé, v obci, kde žiju, nekuřácká hospoda není. A to i když je tady nás víc nekuřáků než kuřáků. Asi je naše obec tak trochu netypická. Rádi bychom si vypili svých pár piv v nesmradlavém prostředí. Většinou to vychází, ale občas nám to pokazí nějaký magor, co by bez žvára asi chcípnul. Přitom ten kuřák tam pocucává celý večer tři čtyři piva a udělá útratu tak za stovku. Ale když tam přijde např. čtyřčlenná rodina na večeři a zjistí, že v lokále není zahuleno a tudíž se neotočí ve dveřích, utratí tam klidně přes pětistovku. Jinak ať si kuřáci kouří, jak chtějí, ale ať tím neotravují ostatní. Když se nesmí kouřit v kině, vlaku,autobusech (před mnoha lety se tam taky běžně kouřilo), atd.,tak proč by to nešlo i v hospodách?

jahodarka ( 23. srpna 2011 14:53 )

Naši pos.ranci mají velikou starost o naše zdraví. Nechtějí, aby lidé chodili do zakouřených restaurací, protože by mohli být nemocní... Ale že nás odírají a berou u huby a že od příštího roku tady z většiny lidí udělají žebráky, to je v pořádku!!!

jahodarka ( 23. srpna 2011 13:03 )

Na vesnících hospody zkrachují. Zrovna tak tady u nás na sídlišti. Bude tam návštěvnost jen když se budeme moct posadit venku. A to zase takovej vejvar nebude. Protože tam není jedinný nekuřák. A to tam chodí celé sídliště. Majitel stejně řekl, že to zvaře a bude to soukromý klub. Takže tady jsme to vyřešili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa