Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi pomáhají městečku West po výbuchu: Mám strach o kamarády, všichni asi nebudou naživu

Autor: jč - 
21. dubna 2013
19:01

Velice bolestně zasáhla tragédie ve Westu obyvatele Trojanovic na Valašsku. Právě odtud odcházeli předci současných krajanů od konce 19. století do Ameriky.

„Ve Westu jsem byl nejméně šestkrát, je to město, kde žijí Strnadelové, Gerykové, Šmajstrlové, Prašivkové a další nositelé jmen od nás z kraje pod Radhoštěm,“ vypočítává důchodce Drahomír Strnadel (71), starosta Trojanovic a předseda Matice radhošťské.

Vztahy mezi lidmi z obou zemí mapuje desítky let, s texaskými krajany se stýká od 90. let. S mnoha známými se po neštěstí již zkontaktoval, ale několik kamarádů se mu zatím neozvalo, a tak má obavy.

„Musíme jim pomoci, určitě pošleme do Westu výtěžek sbírky z pouti na Radhošti, ale pomáhat nebudeme poprvé,“ říká Strnadel. „Před pár lety jsme vybrali pět tisíc dolarů a ve Westu jsme je předali vydavatelům Hospodáře, časopisu vydávaného v češtině,“ popisuje.

Dodává také, že tamní obyvatelé jsou odolnější než my. Jsou zvyklí na hurikány a tornáda. Věří, že se vyrovnají i s průmyslovou tragédií.

zasejedna ( 22. dubna 2013 12:00 )

myslím, že to, co se tu stalo, je mnohem horší, než bostonský atentát

Zobrazit celou diskusi