Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zničené městečko West: Tři čtvrtiny obyvatel jsou potomci Čechů

18. dubna 2013
10:14

Texaská vesnice West, kterou zasáhl ničivý výbuch továrny na hnojiva, je místem, kde hledali emigranti z Česka štěstí v Novém světě. Do dnes zde mluví česky, vydávají české noviny, pořádají se festivaly v tradičních moravských a českých krojích, pekl se tu český chléb. Při požáru zasahovali čeští hasiči.

West je jedním z hlavních texaských center české přistěhovalecké vlny, která po roce 1881 do USA přivedla tisíce lidí. Cestu ke kolonizace otevřela železnice, která propojila Missouri, Texas a Kansas. Díky „prosperujícímu českému živlu“, který si ze starého kontinentu přivezl i znalost obhospodařování půdy, byl West už v roce 1892 oficiálně prohlášen za město. Ve 20. letech minulého století už česká kultura ve Westu dominovala.

Clarice Snokhousová, manželka českého honorárního konzula, dnes ČTK v telefonickém rozhovoru řekla, že dnešní neštěstí nepochybně potomky českých přistěhovalců zasáhlo. K českým kořenům se zde hlásí tři čtvrtiny obyvatel.

Češi s sebou přivezli i tradiční kuchyni. Dodnes si na ní můžete pochutnat v restauraci Czech Stop, v Little Chech Bakery koupíte pravý český chléb nebo koláče a hned vedle můžete přenocovat v Czech Inn.

Na tradiční český festival se do městečka West sjíždí až 40 tisíc potomků českých přistěhovalců. Tančí se polka a soutěží v pečení koláčů.

Lidé z českými kořeny byli i v zasahujícím hasičském sboru.

ejvm1712 ( 18. dubna 2013 13:30 )

Nic chytrého a vtipného v tvém příspěvku není.

ejvm1712 ( 18. dubna 2013 12:02 )

Snad se jim podaří postavit jiné městečko a dát mu třeba nějaký český název.

Zobrazit celou diskusi