Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědectví českého emigranta: Texaský West byla poslední česká osada v USA

Autor: kla - 
18. dubna 2013
09:57

Texaské městečko West, ve kterém ve středu večer explodovala továrna a srovnala se zemí své okolí, je jedna z posledních českých osad v Americe. Lidé zde dodnes hovoří Česky a oslavují české svátky, na které se sjíždějí potomci českých emigrantů z celé Ameriky. O zasaženém místě promluvil exkluzivně pro Blesk.cz český emigrant Václav Kabourek.

 

"Dlouhá léta žiji v Kalifornii. Co se stalo v Texasu je opravdu otřesné. Cítil jsem potřebu upozornit na to, že se jednalo o jednu z posledních českých osad v Americe vůbec,“ řekl filmař Václav Kabourek Blesku.cz, Čech žijící v USA od roku 1957.

„Je mi to opravdu velmi líto. Je otřesné, když se taková věc stane. Ale toto mě jako Čecha opravdu zasáhlo," řekl Václav Kabourek, který díky svému povolání zná  mnoho hollywoodských celebrit a dokonce si zahrál v legendárním seriálu MASH. Za pár dnů mu v Čechách vyjde životopisná kniha.

„Do města se každoročně sjíždí na 40 tisíc lidí z celé Ameriky, aby zde oslavili české svátky. Lidé tam dodnes hovoří česky,“ popsal Kabourek.

 

japos22 ( 18. dubna 2013 21:04 )

Pro doplnění: Česká osada sv. Václava - Chicago zahrnuje mimo jiné tyto kostely Kostel sv. Václava Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel a benediktinský klášter sv. Prokopa Kostel sv. Víta Kostel Panny Marie Dobré rady Kostel sv. Cyrila a Metoděje Kostel Panny Marie Lurdské Kostel sv. Anežky České Kostel sv. Josefa Dalších osad Ti můžu vyjmenovat desítky

patrikpat ( 18. dubna 2013 20:39 )

No taky - to je pecka teda

patrikpat ( 18. dubna 2013 20:37 )

Nech ho - nemá pravdu. Jen blb by své peníze v zahraničí vydělané utrácel tady, za podřadné zboží. To je magor boha jeho teda to jsem se fakt zasmál tomuto primitivovi

patrikpat ( 18. dubna 2013 20:33 )

Asi tam emigroval s rodiči dle jeho ročníku narození. Jinak to nevidim

patrikpat ( 18. dubna 2013 20:30 )

15:54

Zobrazit celou diskusi