Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaderná havárie po Česku: V Dukovanech zasahuje 1600 lidí! Při krizovém cvičení

V jaderné elektrárně Dukovany dochází k rozsáhlému cvičení
V jaderné elektrárně Dukovany dochází k rozsáhlému cvičení  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
26. března 2013
08:11

Celkem šestnáct set hasičů, vojáků a záchranářů zasahuje v jaderné elektrárně Dukovany. Sešel se i krizový štáb, který řeší únik radioaktivity. Obavy však nejsou na místě. Jde o rozsáhlé třídenní cvičení, jedno z největších svého druhu.

Podle scénáře cvičení praskl dnes v noci hlavní parní kolektor na druhém reaktorovém bloku, radioaktivní látky unikají do sekundárního okruhu a simulovaná havárie vyústí ve fiktivní únik radioaktivních látek mimo areál elektrárny. Na místě tak zasahuje havarijní četa ve spolupráci s hasiči.

Dukovany: Simulovali zde výbuch

V jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku totiž začalo cvičení Zóna 2013. Zúčastní se ho téměř 1600 lidí. Třídenní test má prověřit ochranná opatření, ale také součinnost a komunikaci jednotlivých státních úřadů, ministerstev a složek integrovaného záchranného systému, které by v případě skutečné havárie měly pohotovost.

Zasedl také krizový štáb, v plánu je i vyhlášení stavu nouze vládou. V zóně havarijního plánování se v blízkosti elektrárny rozezní sirény vydávající zkušební tón. Lidé však mohou zůstat v klidu. V historii podobných cvičení budou letos poprvé přítomni také zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Temelín: V dostizích o dostavbu vedou Američané

To jaderná elektrárna Temelín řeší jinou záležitost. Dostihy o její dostavbu třetího a čtvrtého bloku, která by měla zdvojnásobit výkon elektrárny. Náklady se budou pohybovat mezi 200 až 300 miliardami a počítá se s dostavbou do roku 2025.

Energetický kolos ČEZ oznámil, že blíže má momentálně k lukrativní zakázce americko-japonská společnost Westinghouse. 

Dalším zájemcem je česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které v tiskovém prohlášení uvedlo, že jeho nabídka byla vyhodnocena jako lepší ve třech kritériích ze čtyř - mj. v lepší ceně, podmínkách výstavby i provozních nákladech. V dalších fázích soutěže chce firma dokázat, že jak pro ČEZ, tak pro celé Česko nejlepší právě jeho nabídka.

Podle serveru Ekonom vyhrál Westinghouse skutečně jen v jednom ze čtyř kritérií, ale zato v kategorii technická kritéria a licencování, které mají při výběru dodavatele hlavní váhu.

O zakázku se ucházela také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však v říjnu z tendru vyřadil. Areva se snaží do výběrového řízení vrátit a podala rozklad k šéfovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

oooo. ( 18. dubna 2013 16:04 )

V.O.L.o.vé v redakci! ten titulek je zavádějící a není vtipný zrovna dnes ne určitě!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi