Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český šéfkuchař vařil pro Obamu: Kvůli ostřelovačům jsme nemohli ani koukat z okna!

Autor: simao - 
4. dubna 2013
16:53

Jan Horký je nejen velmi talentovaným kuchařem a držitelem řady ocenění. Ale také již kuchařským pamětníkem, který toho "za sporákem" něco zažil. nakoukl i do kuchyně jednoho z nejmocnjších politiků planety - amerického prezidenta Baracka Obamy. A byl to opravdu velký zážitek!

Stal se kuchařem roku 2008, prošel řadou renomovaných restaurací a nyní pracuje ve Zlaté Praze v hotelu Intercontinental. Je také kapitánem Národního týmu kuchařů a cukrářů. Českobudějovický rodák Jan Horký má za sebou velmi zajímavou kariéru.

Jak jsem vařil pro Obamu

Jedním z jejích vrcholů však bylo vaření pro amerického prezidenta: "Stres to nebyl. Spíše manévry. A veliký zážitek. Nesměli jsme koukat z okna, aby nás třeba ostřelovač netrefil," vzpomíná Horký v rozhovoru pro lidovky.cz.

A prozrazuje, jak to chodí v Obamově kuchyni: "Pří přípravě bylo vše speciální. Museli jsme nanosit suroviny na ambasádu. Pak ji na dvě hodiny opustit a vrátit jsme se mohli jen v kuchařském oblečení. Prohledali nás a teprve pak jsme mohli vařit," říká Horký k samotné přípravě před vařením.

Podepsal mi menu

Ani během samotné přípravy jídla nezůstal spolu se svými kolegy bez dozoru: "Celou dobu s námi byl osobní kuchař prezidenta Obamy a vše ochutnával. Nesměli jsme odejít z kuchyně a po jeho odjezdu jsme museli vyčkat hodinu v kuchyni. Teprve pak jsme mohli odjet. Dostal jsem podepsané menu, a jsem velice pyšný na to, že menu bylo vybráno z jídelního lístku, které jsem vytvořil," dodává Horký.

Zobrazit celou diskusi