Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dobrák od kosti Obama: 35 tisíc bude dávat měsíčně z platu státu

Americký prezident Barack Obama bude měsíčně dávat 1700 dolarů z platu státu.
Americký prezident Barack Obama bude měsíčně dávat 1700 dolarů z platu státu.  (Autor: Reuters)
Autor: psch, ČTK - 
4. dubna 2013
07:47

Americký prezident Barack Obama bude v reakci na automatické omezení výdajů po zbytek roku vracet pět procent svého měsíčního platu do federální pokladny. Měsíčně tak v přepočtu odevzdá zhruba 35 tisíc korun.

Obama tak chce sdílet oběť s vládními zaměstnanci, z nichž tisícovky jsou na nucené dovolené. Americký prezident si za rok vydělá 400 tisíc dolarů (přes osm milionů korun). Při pětiprocentním snížení platu se měsíčně uskrovní o téměř 1700 dolarů (asi 35 tisíc korun).

Ve Spojených státech začaly od března platit automatické rozpočtové škrty. Ty zasáhly prakticky všechny oblasti veřejného života. Vláda se tak musí do konce září, kdy končí fiskální rok, obejít bez 85 miliard dolarů. Dalších 1,2 bilionu dolarů se má ušetřit v dalších deseti letech.

Dobrovolné snižování platů je u hlav států díky krizi "v kurzu". Francouzský prezident François Hollande už loni nedlouho po svém zvolení snížil svůj plat a mzdy členů vlády o 30 procent.

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis se nedávno s ohledem na krizi rozhodl vzdát se čtvrtiny platu. Český prezident Miloš Zeman zase přišel s nápadem na prezidentský fond na splácení státního dluhu, do kterého chce dávat 30 procent svého platu.

punkaca ( 4. dubna 2013 17:45 )

vis jak, kdyby se nebali, tak by neodzbrojovali USA, nelhali by, tajne by se neschazeli na Bilderbergu a neuctivali satanase a pod...jenze ted uz je to vsechno takova lez jako vez a oni se boji toho provaleni, proto ty najemny vrazdy...a s tou rakovinou, ono staci davat do medii stale clanky o rakovine, stale sledovat, jak lidi na rakovinu umiraj..my na to zareagujem strachem a pranim " jezis, doufam, ze ja rakovinu nedostanu " a do roka ji mas..je to jenom stimul pro podvedomi...vlastne vsechny ty zpravy tady jsou stimulem podvedomi, kterej ma vyvolat strach a nenavist mezi lidma, protoze to, co oni potrebujou nejvic je, aby lidi byli proti sobe, ne spolu!!! a to se dari dobre... ale i na tohle existuje lek, staci se obratit do sebe a tohle odmitnout..a podvedomi si pak uz samo najde cesticku, jak z toho ven..mame v sobe uz hotovou mapu co nas vede ke stesti, lasce a hojnosti..ale pres strach ji nechceme videt..bohuzel..ale i to se uz meni..ja proste pevne verim v lepsi zitrky a elity se nebojim, ani vuci ni necitim zadnou nenavist..jsou to lidi, ktery zijou bez lasky cili bez hnaciho motoru zivota a tak si to kompenzujou hromadenim penez a rostouci moci..ale pockej, az prijde jejich posledni den, to si uvedomi, ze i kdyz meli skoro vsechno, chybela jim jedna vec, opravdovy stesti, ne to co si koupis a casem te omrzi..ale to stesti, co je zadarmo a co je trvaly

londynskypes ( 4. dubna 2013 16:49 )

Milous 30% vzdyt nevi co keca vozrala a pak mu nezbude na slivovicu

alex0800 ( 4. dubna 2013 12:01 )

Jj, naprostý souhlas.. Až na to, že by se nás elita bála.. Možná se bojí, ale v době, kdy likvidují zdraví miliard pozemšťanů najednou, je jejich strach téměř zbytečný.. Málokdo z žijících lidí tu bude za třicet let.. Už aktuálně připravují lid na fakt, že do deseti let umírá každý třetí na rakovinu..

punkaca ( 4. dubna 2013 11:14 )

pozor, Orwell uz je tu davno, 1984 je jenom pohled na realitu uz v te dobe, kdy byla kniha napsana..tak drsne je to proto, ze chtel lidi probudit..to vubec nebylo mysleno jako scifi..davno uz je to tady, to jenom ted, diky internetu mame pristup k informacim, ktere ale pochazeji uz z doby davne..proto se to jevi vsechno jako nove..neni se ceho bat, jejich tlak na tvz NWO je stale vetsi z jednoho prosteo hlediska, to oni jsou z nas posrani az za usima..posrani z prelidneni, proste posrany strachem, proto se tak snazi..jenze strach je nakonec sezere..videla jsem "soudni proces" s DMX, ktery se taky snazil o odhaleni spiny v "zabavnim" prumyslu a bylo to hodne smutny..obvineny z veci, ktery nikdy nespachal a hlavne ho hodne prekvapilo, ze media o tom vi driv, nez on sam!!!!Diky lidicky, ze si toho vsimate a ze vyjadrite svuj nazor))nezapomente 7.4. demostrace v Praze!!!! Diky

punkaca ( 4. dubna 2013 11:00 )

Aaa, panko velkomozny, ufoun z Marsu nam zavrtel psem, aby se asi nevsimlo toho, ze spolecnosti Monsanto, ktera travi USA, Indii, Francii a mnoho dalsich zemi svyma jedovatyma hnojivama a geneticky modifikovanyma semenama, ze umoznil svym podpisem zakona to, ze ji postavil nad vladu USA a dal ji tim padem moznost na ovladani potravinoveho retezce!!! On tech 5% dostane ihned zpet, jako darek od lobby Monsanta..Ty ses fakt borec, Obamo z Keni..procpak nam plesku nenapises neco o tomhle? no jo, asi to mas zakazany, vid?

Zobrazit celou diskusi