Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež pořádá audience v pekelné hale a již dnes má inauguraci

Autor: simao, ČTK - 
19. března 2013
07:17

Také papež František pokračuje v tradici audiencí v papežské hale Pavla VI., která je architektonickým skvostem. I když její hlavní plastika budí někdy rozpaky - vypadá totiž jako brána do pekel! Vedle toho má již za sebou i kázání z okna papežského apartmánu. A již dnes ho čeká nejdůležitější oficialita od zvolení - slavnostní inaugurace.

Do Říma se od včerejška sjížděly první z očekávaných 150 delegací. A také deseti tisíce poutníků. Ve Vatikáně totiž vrcholily přípravy na úterní inauguraci nového papeže Františka.

Program inaugurace

Papež povede za účasti státníků i věřících mši pod širým nebem. Ceremonie začne v 8:45 SEČ, kdy papež opustí své dočasné bydliště v rezidenci svaté Marty a projede v papamobilu před lidmi. S procesím kardinálů poté navštíví kryptu s hrobkami předchozích papežů.

Samotná mše začne o tři čtvrtě hodiny později. Za Česko se jí bude účastnit ministr zahraničí Schwarzenberg. Vrcholem inaugurace pak bude předání prstenu a pallia (2,6 metru dlouhý pruh bílé látky, v liturgickém jazyce štóla, se šesti kříži, odkazující na prvního papeže, sv. Petra) novému papeži.

Má za sebou již audience v "pekelné" hale

František má přitom již za sebou od zvolení řadu jiných oficialit. Mezi ně patřila i modlitba Anděl Páně, kterou nový papež pronesl z okna Apoštolského paláce davu na Svatopetrském náměstí. Právě v tomto paláci se pro papeže připravuje jeho nové bydlení - v papežském apartmánu, kde již Františka provedli.

Vedle toho měl papež i první audience. Zástupce z řad novinářské obce přijal v papežské hale Pavla VI., která proslula monumentální plastikou, připomínající pekelnou bránu.

Tohle umělecké dílo má přitom na svědomí italský architekt a inženýr Pier Luigi Nervi, kterého proslavila právě jeho kreativita a smysl pro dramatický design.

Zobrazit celou diskusi