Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kardinál, který volil papeže: Pedofilie není zločin! Násilníci by neměli být trestáni

Autor: ČTK, lm - 
17. března 2013
17:30

Tak to je vrchol! Vyjádření jihoafrického kardinála Wilfrida Foxe Napiera (72) vyvolalo právem pozdvižení. Tvrdí totiž, že pedofilie je psychická porucha, ne zločin a pedofilové by neměli být trestně odpovědní! Církev se přitom již delší dobu potýká se skandály kolem sexuálního zneužívání dětí.

"Co děláte s poruchami? Musíte se je snažit napravit," uvedl Napier. Dodal, že ví minimálně o dvou kněžích, kteří se stali pedofily poté, co je jako děti někdo zneužíval. "Neříkejte mi, že tito lidé jsou trestně zodpovědní jako někdo, kdo se sám rozhodne, že něco podobného udělá. Nemyslím si, že lze tvrdit, že tito lidé si zaslouží potrestání. Oni sami byli poškozeni," prohlásil.

Kardinálovy názory si ale vysloužily okamžitou kritiku. "Pokud je to nemoc, dobrá. Ale je to také zločin, a ty se trestají. Zločinci se zodpovídají za to, co dělají," řekla Barbara Dorriesová, která byla v dětství zneužívána knězem a nyní je pracovnicí americké organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP). "Biskupové a kardinálové zašli velmi daleko, aby tyto zločiny zakryli," dodala.

Napier byl jedním ze 115 kardinálů, kteří se tento týden zúčastnili volby nového papeže Františka. Organizace SNAP nedávno sestavila seznam těch volitelů papeže, kteří podle jejího názoru nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání. Na seznamu bylo 12 kardinálů, včetně českého kardinála Dominika Duky. Ten se však proti této kritice ohradil. Seznam byl sestaven na základě činů nebo veřejných výroků kardinálů na téma sexuálního zneužívání dětí v církvi. Kardinál Napier na seznamu nebyl.

Autor biografie dřívějšího papeže Jana Pavla II. Michael Walsh upozornil, že výroky kardinála Napiera připomínají postoje, které kdysi zastávala katolická církev v Británii a Spojených státech.

"Myslím, že je otřesné, že máme kardinála, který může takovéto názory stále zastávat. Naprosto ignoruje ty děti," řekla Marie Collinsová, která je rovněž obětí zneužívání.

reggina ( 18. března 2013 11:08 )

A pomalu otacet na ruzne strany. Takove leceni by jim moooooc pomohlo!

krupan10 ( 18. března 2013 09:22 )

je to banda pokrytců a pedofilů, nic víc

reggina ( 18. března 2013 09:19 )

Netrestat, hned popravit!

vary ( 18. března 2013 09:04 )

Kardinál Richelieu. Církev je banda hajzlů. Všechno bych jim sebral. Ať ty mrchy rozežraný žijou tak, jak kážou.

londynskypes ( 18. března 2013 07:49 )

lecit sekyrou ...usekat vsechny udy

Zobrazit celou diskusi