Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový papež František: Chci církev chudých a pro chudé!

Autor: ČTK, lm - 
16. března 2013
16:10

Nový papež není moc odlišný od Františka z Assisi, na jehož počest nosí jméno. František dnes na setkání s novináři ve Vatikánu prohlásil, že chce chudou církev a církev pro chudé.

"František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření. V tuto chvíli nemáme nejlepší vztahy s těmito pojmy," poznamenal papež. "Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé," zdůraznil.

František při setkání s novináři prozradil stav své mysli během volby, kdy po jeho boku seděl jeho přítel, brazilský kardinál Cláudio Hummes:

"Když to začalo být nebezpečné, tak mě uklidňoval. Když hlasy narostly do dvou třetin a začal se ozývat potlesk, protože papež byl zvolen, objal mě, políbil a řekl 'Nezapomeň na chudé'. Ta slova mě oslovila," uvedl a dodal, že okamžitě pomyslel na Františka z Assisi, který vstoupil do jeho srdce i jako "člověk míru".

František také upozornil, že v centru katolické církve není papež, ale Kristus, a vybídl žurnalisty, aby svou práci zaměřili na "pravdu, dobro a krásu".

Skromný od začátku

Již první kroky nového papeže naznačily, že bude neokázalou a skromnou hlavou více než 1,2 miliardy katolíků. Již ve středu večer po svém zvolení nevyužil nabízené limuzíny a odjel spolu s ostatními kardinály autobusem do vatikánského penzionu, kde následující den chtěl zaplatit účet za stravu.

František také prozradil, že po jeho zvolení zazněly i návrhy, aby si zvolil jméno Hadrián VI. - po vzoru velkého církevního reformátora a v zjevném odkazu na potřebu změn v církvi - anebo i Klement XV., což zřejmě byla žertovná narážka na okolnost, že Klement XIV. svého času rozpustil jezuitský řád, kterého byl první papež z Latinské Ameriky členem.

Vatikán dnes také oznámil, že František příští sobotu navštíví svého předchůdce Benedikta XVI., který jako první papež po zhruba 600 letech rezignoval, a také se příští týden setká s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou, kterou v minulosti kritizoval za liberální reformy jako uzákonění sňatků homosexuálů či poskytování antikoncepce ženám zdarma.

alzbeta59 ( 17. března 2013 07:30 )

kdyby se Jezis ocitl v dnesni dobe a videl co zla se v jeho jmene napachalo tak by potreboval - teplou, studenou a do klece - protoze takovy nervovy zachvat svet jeste nevidel

alzbeta59 ( 17. března 2013 07:28 )

ja to vidim takto: chudi jsou od mala "uceni" ze maji byt chudi a pokorni a byt vdecni za to ze jim nekdo "kdo je vys nad nimi" dovoli mit to co maji Bohati jsou od mala uceni ze stoji vys nez chudi a take se tak k nim musi chovat, protoze kdyby se chudi nahodou probudili z toho krasneho snu byt pokornymi,tak by prisli a tem bohatym by rozbili huby a bylo by po bohatstvi a nic nedelani a take po moci na temi co jsou chudi. No a je nas uz celkem dost co cekame kdy se ten zbytek probudi.

dobrotka ( 17. března 2013 04:29 )

Ten se musi obracet v hrobe z papezu a z Vatikanu! Hnus!

luder ( 17. března 2013 01:33 )

 Tak ono už dobrých 21 století se církev neřídí Ježíšovým učením ale podle Pavla z Tarsu,"paulismus," který Ježíšovo učení výrazně pozměnil. Ježíš by už o několik desítek let po své smrti zaplakal, kdyby viděl, jak bylo jeho jméno zneužito. zneužito

namoroman ( 16. března 2013 20:40 )

No oni ti kardinálové nejsou už tak moc naivní.A skromný člověk být může i jako kardinál.Ale naivní těžko.Jeho volbou a odstoupením předešlého jde o to dát církvi chvilku ať se nadechne,očistí a nabere vítr do plachet,protože se toho na ni navalilo hodně a musí to napravit.A je to Jezuita- ten stopro nemůže být blbeček... a novátor už vůbec.Jezuité jsou největší "konzervy" a k penězům mají historický vztah-asi tak....

Zobrazit celou diskusi