Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novým papežem je Jorge Mario Bergoglio: Zvolil si jméno František I.

Autor: psch - 
13. března 2013
19:15

Očekávaný okamžik je tady! Z komína nad Sixtinskou kaplí vystoupal bílý kouř, který oznámil nového papeže. Stal se jím argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio, který si zvolil jméno František. Je to první neevropský papež, v pořadí už 266.

Nového papeže oznámil bílý dým, který z komína nad Sixtinskou kaplí začal stoupat sedm minut po devatenácté hodině.

Habemus Papam! (Máme papeže!), řekl francouzský kardinál Jean-Louis Tauran, který vzápětí oznámil jméno nového šéfa římskokatolické církve. Argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio bude od příště známý už jako František I.

Zanedlouho se na balkonku Svatoptrské baziliky objevil samotný František I. Nejdříve se pomodlil za dosavadního papeže Benedikta XVI., poté udělil první požehnání a vyzval k modlitbě za celý svět.

Úřadovat začne 19. března. Během mše svaté se usadí na papežský stolec, současně proběhne i obřad uvedení do úřadu.

Minule byl druhý

Podle jednoho z kardinálů měl Jorge Mario Bergoglio blízko do Vatikánu už v roce 2005. Při tehdejším konkláve podle jednoho z kardinálu skončil prý těsně za Josephem Ratzingerem, dosavadním papežem, Benediktem XVI.

Konkláve začalo v úterý večer, nového pontifika vybrali kardinálové v pátém kole tajné volby. Jméno papeže zatím není známé, jisté ale je, že získal dvě třetiny z celkových 115 hlasů.

Návštěvníky neodradil ani déšť

Na tento okamžik čekaly napjatě davy tisíců lidí na Svatopetrském náměstí i v dešti, pohled seshora dokazuje otevřené deštníky všech návštěvníků. Jakmile začal stoupat bílý kouř, dav propukl v jásot, ale i slzy - dojetím.

Rychlé zvolení

Zvolení proběhlo poměrně rychle, nového papeže kardinálové zvolili už během druhého dne, stejně jako před sedmi lety Benedikta XVI. O to spíš, že nebyl žádný favorit.

Čekají ho těžké dny

Nový papež bude mít hned plné ruce práce. Řešit musí problémy, se kterými se církev nyní potýká. Nedávno na povrch vypluly skandály kněžích obviněných z pedofilie, i spory uvnitř vatikánské byrokracie.