Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kardinálové se smáli, ale papeže nevybrali: Jaké šance mají Justin Bieber, či fotbalista Balotelli?

Autor: pk, simao.k, ČTK - 
13. března 2013
07:14

Sto patnáct kardinálů začalo v úterý volit novou hlavu katolické církve. V minulosti se kardinálové vždy tvářili jako funebráci, protože současně přijeli na pohřeb zesnulého papeže. Tentokrát však došlo i na úsměvy. Smysl pro humor však mají i bookmakeři. Vypsali kurzy i na to, že se papežem stane třeba popový zpěvák Justin Bieber, nebo fotbalista Mario Balotelli.

Poslední papež Benedikt XVI. (85) nečekaně odstoupil, přesto není důvod k přehnaným chmurám. Naopak. Kardinálové ukázali, že mají smysl pro humor! A k volbě papeže přistoupili s úsměvem. Možná i proto, že po dlouhé době nepřijeli i na pohřeb papeže...

Ve Vatikánu přitom začalo konkláve v úterý večer. První kolo hlasování však podle očekávání o novém nejvyšším pontifikovi nerozhodlo.

Čekání na bílý dým. Přišel jen růžový a černý

Konkláve tedy bude pokračovat ve středu. Kardinálové jsou mezitím odříznuti od světa ve vatikánském penzionu Dům svaté Marty a každý z volitelů složil slib mlčenlivosti o průběhu volby. Jediným českým zástupcem ve volebním sboru je pražský arcibiskup Dominik Duka.

Navzdory moderním komunikačním technologiím 21. století oznámil neúspěch úvodního zasedání podle tradice černý kouř, který se v 19:42 SEČ vyvalil z improvizovaného komína na střeše Sixtinské kaple, kde kardinálové jednají.

Ještě před zahájením konkláve se ovšem nad Vatikánem objevil dým růžový. Vypustily ho manifestující ženy požadující větší roli žen v katolické církvi.

10 kroků k volbě papeže

1. Kardinál napíše na lísteček jméno svého kandidáta (nesmí uvést sebe).

2. Přeložený lístek vhodí do urny.

3. Skrutátor přečte lístky a zapíše hlasy.

4. Lístky se navlečou na šňůru, znovu přepočítají a po dvou kolech se spálí.

5. Pokud je volba neuspěšná, spálí se s papírem a vlhkými pilinami, takže z komína stoupá černý dým na znamení, že se sbor ještě neshodl.

6. Zvolen je ten, kdo získá dvě třetiny hlasů.

7. Pokud není papež zvolen, volí se další dny – nejvýš čtyři volební kola denně.

8. Po 21 volbách už místo dvou třetin hlasů stačí nadpoloviční většina.

9. Úspěšnou volbu oznámí bílý kouř z lístků spálených bez pilin. Vatikánem zní: Habemus Papam – Máme papeže!

10. Nový papež si zvolí jméno a poprvé pozdraví věřící.

Kurzy na papeže: Justin Bieber? 10 000:1

Nikdo zatím není považován za jasného favorita volby. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi v pondělí odhadoval, že konkláve bude k rozhodnutí potřebovat dva až čtyři dny.

U mnoha bookmakerů mezitím vede milánský kardinál Angelo Scola, v okruhu favoritů se však často objevují i neevropští kardinálové jako Kanaďan Marc Ouellet, Peter Turkson z Ghany, či Brazilec Odilo Scherer.

Papežem se teoreticky může stát kterýkoli katolík mužského pohlaví. V sázkových kancelářích Paddy Power, Ladbrokes a William Hill má relativně nejpříznivější kurz zpěvák irské rockové skupiny U2 Bono Vox (1000:1), hůře jsou na tom třeba fotbalista Mario Balotelli (2500:1) a naprostý outsider volby, kanadský popový zpěvák Justin Bieber (10 000:1). Nejen kardinálové, ale i bookmakeři prokázali smysl pro humor. 

donchicho ( 13. března 2013 10:50 )

Pane jo 115 bukvic to uz je mala armada.Pijou tam mesni vino a kdovi co tam jeste delaj....Cekame na bilej kour a hned se budeme mit lip.Jak jednoduche.....

rudyptak48 ( 13. března 2013 09:25 )

....obrovskááá...

rudyptak48 ( 13. března 2013 09:25 )

Poděkujte Blesku, také se svou diskuzí můžete podílet na tom, jak říkáte divadlu. Jak se říká, čert se-re na jednu hromadu. A tyhle diskuze o církvi na stránkách Blesku jsou jedna obrovká hromada sra-ček.

reggina ( 13. března 2013 09:23 )

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/295817-vatikan-koupil-byty-nad-saunou-pro-gaye-apartma-tam-m a-i-kardinal.html

marie60 ( 13. března 2013 09:16 )

Zobrazit celou diskusi