Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Papež odsloužil poslední modlitbu: Věřící naplnili celé Svatopetrské náměstí

Autor: ČTK, lm - 
24. února 2013
16:07

Věřící měli dnes poslední šanci rozloučit se dosluhujícím papežem Benediktem XVI., který na Svatopetrském náměstí odříkal nedělní modlitbu Anděl Páně. Slíbil jim, že i když příští čtvrtek opustí úřad hlavy katolické církve, věřící "neopustí" a bude církvi sloužit stejně oddaně jako dosud.

"Budu to však činit úměrněji svému věku a síle," řekl pětaosmdesátiletý papež, který chce zbytek života strávit v meditacích a modlitbách ve vatikánském klášteře. "Pán mě vyzval, abych vystoupil na horu a oddal se meditacím a modlitbám. To však neznamená, že církev opustím, právě naopak," řekl Benedikt XVI. Když ke shromážděným hovořil z okna Apoštolského paláce, hlas se mu chvěl pohnutím. Jeho slovům naslouchalo podle policejních odhadů 100.000 lidí.

Dnešní proslov papeže vyvolal v Římě mimořádný zájem. Na náměstí směřovaly davy věřících, kteří na odcházející hlavu katolické církve čekali dlouhé hodiny. Obraz papeže měli během modlitby možnost vidět i na několika obřích panelech umístěných v okolí. Se zahraničními poutníky se Benedikt XVI. rozloučil v jejich rodných jazycích. Převažovali mezi nimi Brazilci.

Papež podle svědectví přítomných hovořil jasným hlasem a na shromážděné věřící se usmíval. Deště, které meteorologové na čas modlitby předpovídali, po ránu ustaly a s příchodem pontifika a se zvoněním zvonů na katedrále Sv. Petra se objevilo slunce. "Děkujeme Bohu za slunce, které nám dal," řekl papež rozjásaným davům.

Mezi věřícími novináři zaznamenali dítě s transparentem "Nejsi sám, jsem s tebou". Jiní přítomní nesli podomácku vyrobené děkovné nápisy s italským "Grazie". Na náměstí přišli i stoupenci některých kardinálů, kteří mají šanci Benedikta XVI. ve funkci nahradit. Dvě taková jména se podle agentury Reuters objevila na nápisech nad hlavami věřících.

Benedikt XVI. se jako hlava římskokatolické církve veřejnosti představí už jen ve středu, den před rezignací, při posledním proslovu na Svatopetrském náměstí.

peterwilliams ( 25. února 2013 05:40 )

jen táhni prolhanče ...ty a svatý??? bu ..zno jedna

jakarte ( 24. února 2013 21:04 )

Pri vsech sesti. Co Vy?

handgood ( 24. února 2013 20:57 )

Jediný, kdo si to tady užívá seš asi ty. Kolikrát si měl u toho erekci?

gray35 ( 24. února 2013 20:52 )

"Tělo papeže Jana Pavla II. bylo vystaveno v Mexiku, podívat se něj přišli poutníci z celé střední Ameriky" -text pod jednou fotografií. To jsou věci, to jsou věci. Co se ještě všechno časem nedozvíme.

jakarte ( 24. února 2013 20:50 )

Ponekud mimo.Mluvil jte puvodne o papezi.

Zobrazit celou diskusi