Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kontroverzní papež Benedikt XVI.: Pedofilní zločiny, Hitlerjugend, wermacht, ale i Facebook

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.  (Autor: Archiv Blesku, ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, psch - 
11. února 2013
17:59

Papež Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, dnes ohlásil svoji rezignaci. V úřadu má po osmi letech působení skončit 28. února, prý ze zdravotních důvodů. Během papežování ho provázela řada skandálů, pronásledovaly ho i „hříchy“ z mládí.

Předchůdce odstupujícího papeže, Jan Pavel II., zbořil mnohá tabu, Benedikt XVI. je spíše jeho opak, dostál pověsti konzervativce a strážce nehybnosti. Ačkoliv se snaží být papežem moderním – používá sociální síť Facebook, zavedený má i svůj kanál na Youtube – renomé mu pokazilo několik afér.

Odpovědnost za pedofilní zločiny

Asi největší aférou během jeho pontifikátu bylo v roce 2009 rozvíření skandálu pedofilních zločinů, jichž se kněží v Irsku dopouštěli několik desítek let; záhy vycházely najevo podobné případy z dalších zemí, včetně papežova rodného Německa. V létě 2011 Vatikán povolal svého velvyslance v Irsku ke konzultacím poté, co tamní parlament kritizoval Vatikán za snahu o sabotáž v případech zneužívání dětí kněžími i koncem 90. let.

Papež Benedikt XVI., jenž požádal boha a oběti těchto zločinů za odpuštění, byl též obviňován, že byl součástí zatajování těchto případů ještě před nástupem na papežský stolec. V září 2011 bylo oznámeno, že skupina obětí pedofilních kněží obvinila Benedikta XVI. a několik kardinálů u Mezinárodního trestního soudu v Haagu z odpovědnosti za zastírání sexuálního násilí páchaného duchovními na mladistvých.

Blahořečení papeže Pia XII.

Mnohé pobouřil Benedikt XVI. i tím, že v prosinci 2009 podepsal dekret k blahořečení papeže Pia XII., který působil za druhé světové války a byl kritizován, že neudělal vše, co bylo v jeho silách, aby pomohl zastavit vyhlazování Židů. V této souvislosti vzbudilo kritiku i Benediktovo rozhodnutí z roku 2009 rehabilitovat britského duchovního Richarda Williamsona, který popřel existenci plynových komor za holokaustu.

Prý špatná interpretace při projevu o Mohammedovi

Jako rozbuška v islámském světě zapůsobil Benediktův projev v německém Řeznu v roce 2006, kdy citoval byzantského císaře ze 14. století: "Ukažte mi, co Mohammed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem." Situaci se pak papež snažil uklidnit, když vyjádřil lítost s tím, že byl "bohužel špatně interpretován". Navštívil též mešity v Turecku, Jordánsku či Izraeli a setkal se s jordánským či saúdskoarabským monarchou.

Vynášení dokumentů z Vatikánu

Z poslední doby je známá aféra Vatileaks, jejíž protagonista, papežův majordomus Paolo Gabriele, byl v říjnu odsouzen na 18 měsíců do vězení za krádež tajných dokumentů, jež vynášel z Vatikánu. Na stránkách novin se tak objevily papežovy soukromé dopisy či další dokumenty údajně svědčící o mocenských šarvátkách církevních hodnostářů. K podmíněnému trestu byl odsouzen i informatik Claudio Sciarpelletti za napomáhání Gabrielemu. Oba papež v prosinci omilostnil.

Proti sbližování katolické a evangelické církve

Pozornost vzbudil Benedikt XVI. například v září 2011, když při oficiální návštěvě rodného Německa odmítl rychlé sbližování katolické a evangelické církve na základě kompromisu mezi naukami. V květnu 2011 zas překvapil, když odvolal australského biskupa, jenž se netajil názory, že by církev měla zvážit vysvěcování žen a ženatých mužů za kněze.

Kdo je papež Benedikt XVI.

Joseph Ratzinger se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu nad Innem. V mládí byl krátce členem Hitlerjugend, kam se údajně musel ve 14 letech zapsat proti své vůli. Na konci války jej neminul wehrmacht, z něhož ovšem dezertoval a nakonec upadl do amerického zajetí. Po válce vystudoval teologii a filozofii v Mnichově, v roce 1951 byl vysvěcen na kněze. V roce 1959 získal profesuru na univerzitě v Bonnu, působil i v Münsteru, Tübingenu a Řeznu. V padesáti letech byl jmenován kardinálem.

zadnice ( 12. února 2013 10:28 )

Když už bude končit, tak bulváre správně po česku do něj a ze všech stran, vždyť jsme češi!!!!

rudyptak48 ( 11. února 2013 20:33 )

decathlon, tebe nemá cenu odporovat ty si zas vrchní blb.

rudyptak48 ( 11. února 2013 20:31 )

Blbečku, a víš jaké ty křesťanské zásady jsou? Víš vůbec proč a jak křesťanství vzniklo? Na vině, že se ty zásady nedodržují nejsou ty zásady, t.j. křesťanství, ale lidé. Kdo ví, jestli také mezi ně nepatříš a jako dítě tě rodiče nepokřtili?

itartas ( 11. února 2013 20:28 )

nemám ráda nic co se týká Vatikánu, je to tam prokleté!

fandamilan ( 11. února 2013 19:22 )

Proč tam ten ubožák lezl,když je celý chrobalivý.S jeho koncem by mohlo skončit i křestanství.Je to stejně zločinná ideologie jako všechny,které byly postaveny mimo zákon.Ty ale nadělali méně škody.Co křestan,to falešný člověk,který se nechová podle křestanských zásad.U nás to je modní záležitost,být černo***ník.

Zobrazit celou diskusi