Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Moment, který rozhodl o rezignaci: Papež si rozbil hlavu a krvácel!

Papež Benedikt XVI. ve Vatikánu při jednom ze svých posledních proslovů věřícím
Papež Benedikt XVI. ve Vatikánu při jednom ze svých posledních proslovů věřícím  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
14. února 2013
11:45

Oznámení Benedikta XVI., že odejde z funkce, šokovalo světovou veřejnost. O papežově zamýšleném konci však vědělo již dříve několik zasvěcených. A jeden z duchovních popsal úraz, který se prý pod rozhodnutí nemalou měrou podepsal. Papež si totiž rozrazil na své pracovní cestě hlavu!

Stalo se to loni na jaře v hotelovém pokoji v Mexiku. Papež tehdy vyrazil na cestu po Latinské Americe. V noci však ve tmě šmátral po vypínači, když v tom ucítil ostrou bolest hlavy.

Rozrazil si hlavu v hotelu

Papež narazil do nábytku a rozsekl si hlavu. "Po zranění byly papežovy vlasy a polštář špinavé od krve," popsal pro list La Stampa jeden z duchovních, který se papežovy cesty účastnil. "To zranění nebylo nijak hluboké či hrozivé. Koberec, polštář, všechno bylo rychle vyčištěno. A rána se schovala pod čapku," osvětlil člen Benediktova doprovodu.

Druhého dne však papež zasedl k vážnému rozhovoru se svým lékařem. "Teď už víte, Svatý otče, proč se mi nelíbí tyto cesty?" Ptal se ho prý doktor. Tohle zranění, ač bylo naštěstí jen povrchové a papeži nezabránilo pokračovat v cestě za latinskoamerickými věřícími, se prý výrazně podepsalo na papežově rozhodnutí odejít. Došlo mu, že je toho na něj moc a síly stále ubývají.

Tajná výměna kardiostimulátoru

Benedikt XVI. sice ještě na veřejnosti, mimo jiné i na Kubě při návštěvě u Fidela Castra, vtipkoval, že ještě není tak starý, aby nestačil na výkon své funkce. Jenže věk nezastavíte. A když se k tomu přidaly i další zdravotní komplikace, jako třeba silný revmatismus, bylo rozhodnuto.

Lékař doporučil papeži omezit náročné cesty do zahraničí na minimum. Když pak papež podstoupil před třemi měsíci utajenou operaci, při které mu vyměnili kardiostimulátor, nemohlo už být pochyb. Přísně utajovaný zákrok, který provedli chirurgové římské kliniky Pia XI., již Vatikán v úterý potvrdil. Nadále se však spekuluje i o papežově rakovině...

Co papež stihne, než odejde?

Papež z funkce odejde 28. února. A do té doby toho stihne ještě poměrně hodně. Delších cest se však skutečně vyvaruje. Ve Vatikánu ho čeká setkání s prezidenty Baseskem (Rumunsko), Pérezem Molinou (Guatemala) a Napolitanem (Itálie). A v sobotu také s předsedou italské vlády Mariem Montim.

Na neděli je naplánovaná papežova předposlední modlitba na Svatopetrském náměstí, během příštího "postního" týdne se však tradičně žádná vystoupení na veřejnosti, mše ani generální audience nečekají.

27.2. dojde na poslední generální audienci a ve čtvrtek 28.2. již odletí Benedikt vrtulníkem do papežského letního sídla Castel Gandolfo. Ve večerních hodinách začne období sedisvakance, tedy uprázdněného papežského stolce. Do volby svého nástupce však prý Benedikt XVI. zasahovat nehodlá.

jahodove_ticho ( 14. února 2013 19:47 )

Hmm ten vypadá už hodně jetě

ivuska1 ( 14. února 2013 19:22 )

takovyho zlocince si vazit ???

ivuska1 ( 14. února 2013 19:21 )

ivuska1 ( 14. února 2013 19:19 )

ivuska1 ( 14. února 2013 19:18 )

Zobrazit celou diskusi