Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

PAPEŽ ODSTUPUJE! Prý se cítí slabý a starý...

Autor: ČTK, ljš - 
11. února 2013
13:54

Svět je v šoku. Papež Benedikt XVI. (85) oznámil, že opustí svůj úřad. Hlava katolické církve se chystá rezignovat už 28. února. Prý se cítí slabý a starý. Posledním papežem, který odstoupil, byl Celestýn V. ve třináctém století.

Důvody, proč se hlava církve chystá rezignovat, zatím nejsou známy. Jedna se ale o velmi neobvyklý krok. Většina papežů je ve funkci až do své smrti, podobně jako to bylo v případě Benediktova předchůdce Jana Pavla II, který zemřel v roce 2005.

"Poté, co jsem si znovu před Bohem srovnal své svědomí, dospěl jsem k názoru, že mé schopnosti nejsou vzhledem k pokročilému věku dostatečné k tomu, abych mohl vykonávat takovou službu," oznámil během latinského projevu v rámci papežské konzistoře. Že jsou za papežovým odchodem zdravotní důvody potvrdil i jeho bratr Georg Ratzinger. "Tíží ho stáří," řekl pro agenturu DPA.

"Papež oznámil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20:00 SEČ. Tím začíná tak zvané období sede vacante (uprázdněného papežského stolce)," doplnil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

papež
Datum:
 
16:06

"Já jsem se s papežem setkal předminulý týden a třikrát jsem s ním hovořil, a ten dojem, který jsem měl, přestože už papeže znám osm let, tak jsem cítil, že je velice zesláblý a velmi zestárlý, takže z tohoto důvodu mě to vůbec nepřekvapilo," uvedl kardinál Miloslav Vlk.

 
15:25

"Když byl Joseph Ratzinger (papežovo vlastní jméno - pozn. red.) před necelými osmi lety zvolen hlavou katolické církve, byli jsme my v Německu hrdí na svého krajana v papežském úřadě, prvního po mnoha staletích. Pokud papež nyní sám po zralé úvaze došel k názoru, že jeho síly nestačí pro vykonávání jeho úřadu, má to můj nejvyšší respekt... Je a zůstane jedním z nejvýznamnějších náboženských myslitelů naší doby," uvedla německá kancléřka Merkel. Další vyjádřčení světových politiků čtěte ZDE>>

 
15:23

Největší šanci stát se příštím papežem má podle sázkařů ghanský kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson (64), následovaný kanadským Markem Ouelletem (68) a nigerijským kardinálem Francisem Arinzem (80). Oznámila to agentura Bloomberg s odvoláním na dublinskou sázkovou kancelář Paddy Power Plc. Jak bude volba prezidenta probíhat se dozvíte ZDE>>

 
15:18

"Jako předseda České biskupské konference bych chtěl nejprve poděkovat Svatému otci za jeho službu pastýře církve a porozumění církvi v ČR, které projevil nejen při své apoštolské cestě do naší vlasti v roce 2009. Oceňuji jeho duchovní odvahu učinit tento závažný krok, který jako možnost deklaroval již na začátku svého pontifikátu pro případ, že by se mu nedostávalo sil," uvedl pražský arcibiskup Dominik Duka.

 
14:59

Po rezignaci se papež uchýlí do své letní rezidence V Castel Gandolfo a později se přesune do kláštera ve Vatikánu. Do svého rodného Německa se tedy už ani jako Joseph Ratzinger nevrátí.
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/190677/papez-po-rezignaci-do-nemecka-se-nevrati.html

 
14:50

Papežův bratr Georg Ratzinger potvrdil, že důvodem, proč se jeho Benedikt XVI. vzdává úřadu, je zdraví. "Opdovídá jeho věku," řekl agentuře DPA. Lékař také papežovi doporučil, aby zcela vyloučil dlouhé cesty letadlem.

 
14:27

Nečekaná rezignace papeže Benedikta XVI. je podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera velkým gestem úcty k úřadu. Jeho rozhodnutí dnes překvapilo také samotného arcibiskupa, který se s papežem několikrát osobně setkal. O nástupci ale odmítl spekulovat s tím, že nemá dosud ani oficiální zprávu o jeho rezignaci.

 
12:00

"Mé síly už nestačí," napsal papež Benedikt XVI. v prohlášení. Celé vyjádření odstupujícího papeže čtěte ZDE>>

tarot666 ( 11. února 2013 18:40 )

A jen kok.ot z čobolova naivně věří ějakýho fláterníka,ktterj byl fašista a nyí odstupuje,protože ví,že už má na kahánku a půjde pod kytky....

osel ( 11. února 2013 18:28 )

@tarot666 Len hlupak nevie ocenit rozumne a cestne rozhodnutie, nech ho urobi ktokolvek

osel ( 11. února 2013 18:25 )

@burel Arab tezko, to by se nejprve musel najit nejaky relevantni pocet arabskych krestanu. A to se muze stat tezko, kdyz se tam konverze tresta smrti...

osel ( 11. února 2013 18:18 )

@majoo: uz jsem to tady psal: nejvice rvou ti, co nic neznaji, je to zajimavy prirodni zakon. Vedete to nemuze ani on, a mela by jste vedet, ze "neomylny" je jenom ve vecech viry, pokud to hlasa ex cathedra. Ta neomylnost se rozumi tak, ze neni vyssi instance, ke ktere se v techto vecech muzete odvolat.

rudyptak48 ( 11. února 2013 17:57 )

Vietnamci neumí česky, natož latinky, chytráku, a nejsou to křesťané.

Zobrazit celou diskusi