Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež po rezignaci: Do Německa se nevrátí, dožije v klášteře

Papež Benedikt XVI. při setkání s Angelou Merkelovou
Papež Benedikt XVI. při setkání s Angelou Merkelovou  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim, ČTK - 
11. února 2013
14:45

Svět je v šoku. Papež Benedikt XVI. oznámil svou rezignaci. Už prý nemá sil, aby úřad vykonával. O to víc je šokované Německo, odkud papež pochází. Po rezignaci se totiž do své vlasti nevrátí.

Benedikt XVI. se rozhodl, že svou funkci složí 28. února přesně ve 20 hodin. „Tím začíná takzvané období sede vacante (uprázdněného papežského stolce)," řekl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Konkláve, tedy volební sbor, který zvolí příštího papeže, se má uskutečnit do konce března. Do Velikonoc bude podle Lombardiho zvolen nový papež.

Benedikt XVI. se podle Lombardiho konkláve nezúčastní. Po rezignaci se uchýlí do své letní rezidence ve vesničce Castel Gandolfo, která se nachází asi 30 km jihovýchodně od Říma. Papežský palác zde mají v užívání papežové již od roku 1626.

Později se odstoupivší papež přesune do kláštera ve Vatikánu. Do svého rodného Německa se tedy už ani jako Joseph Ratzinger nevrátí.

Německá Kancléřka Merkelová vyjádřila nejvyšší respekt k rozhodnutí papeže Benedikta XVI. odstoupil z úřadu. Bavorskému rodákovi za Německo poděkovala.

Ratzinger má kontroverzní minulost. Jako 14letý chlapec byl povinně zařazen do Hitlerjugend. Byl však neaktivním členem. Na konci války jej neminul wehrmacht, z něhož ovšem dezertoval a nakonec upadl do amerického zajetí. Po válce vystudoval teologii a filozofii v Mnichově, v roce 1951 byl vysvěcen na kněze.

 

majojo ( 11. února 2013 18:53 )

To bude aleluxusní kláštýrek - snad mu ho nepostaví rodina Hiltonova?

majojo ( 11. února 2013 18:51 )

Svatořečení ještě nikomu nezjednalo úctu a respekt. Jeto věc lidská, ne Boží.

pelagie ( 11. února 2013 18:22 )

To tam moc dlouho nepobyl ... už jenom fakt , že nastupoval do funkce v 78 letech , co se čekalo ?????

evelajn3 ( 11. února 2013 18:04 )

Žebroto zase si proflákal den na netu běž už do..pr..dele a nebo raději na psychyatrii to už není normální bavit se celý den urážením lidí ,tebe chybí pořádná práce kopáče u té nemusíš používat mozek

doktorka6 ( 11. února 2013 16:46 )

CITUJI: Pokud jde o Nostradama a předpovědi týkající se tisíciletí, je J. Hogue pokládán za světovou autoritu. Kniha "Poslední papež" analyzuje úpadek a pád římskokatolické církve a představuje tak její jedinečné a neortodoxní minulé i budoucí dějiny. Proroctví stavějící se kriticky k pochopení této církve tu nejsou potlačena, nýbrž pojata jako soucitem inspirovaná vodítka, která jí mají pomoci uskutečnit poslední a nejvyšší přeměnu. Podtitul zní "Proroctví svatého Malachiáše týkající se nového milénia". KONEC CITATU

Zobrazit celou diskusi