Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Papež poprvé požehnal kondomům...

Autor: ap, Kšim - 
21. listopadu 2010
21:32

Papež Benedikt XVI. pořádně rozvířil stojaté hladiny uvnitř katolické církve. V knize rozhovorů, která má vyjít v úterý, totiž poprvé otevřeně připustil možnost požívání kondomů. S podmínkou, že budou sloužit především k zastavení šířícího se onemocnění AIDS, je podle něho možné vzít kondomy na milost.

Vatikán se dosud vždy důsledně stavil proti užívání kondomů jako jednomu z nástrojů prevence před šířením viru HIV. Jako jedinou formu schvaloval sexuální abstinenci a důslednou partnerskou věrnost. Nyní ale papež Benedikt překvapil, kondomy vzal částečně na milost.

Kondomy ano, ale...

V knize rozhovorů s papežem, která má vyjít v úterý a z níž zveřejnil úryvky oficiální vatikánský deník L'Osservatore Romano papež připustil, že "pokud bude primárním záměrem snížit riziko infekce, může být užití kondomů první krok na cestě k jiné, humánnější sexualitě."

I přesto požívání kondomů považuje papež za zlo a jejich požívání obecně neschvaluje. Podle něho je možné například v případu homosexuálních prostitutů, u nichž může být prvním krokem k lepší morálky.

Naděje pro Afriku?

Nový postoj papeže v otázce používání kondomů přivítali představitelé OSN, podle nichž je právě jejich používání cestou, jak bojovat s šířením zákeřného viru. V některých afrických zemích se totiž počet nakažených obyvatel blíží ke čtyřiceti procentům populace mladší dvaceti let.

V březnu 2009 přitom papež při své návštěvě Kamerunu a Angoly prohlásil, že užívání prezervativů problém nemoci AIDS jen zvyšuje. O tom, že papežova slova mohou přinést pozitivní efekt, svědčí i případ americké turistky. Ta na dotaz italské televize uvedla, že "pokud je používání kondomů v pořádku pro papeže, tak je to v pořádku i pro nás." V některých silně věřících oblastech světa, má totiž papežovo slovo stále velký vliv.

rezacek ( 11. února 2013 15:58 )

Papež má pravdu a on tomu musí rozumět: prcguma je opravdu boží požehnání.

rmvn ( 24. listopadu 2010 00:41 )

Vážení a ctení .. drahé Božie Deti - bratia a sestry .. v Božej Rodine (Ef 2,19). Pokoj Vám V tomto príspevku by som sa chcel s Vami podeliť o vysvetlenie pápežovho vyjadrenia k problematike s používaním prezervatívov, kedže mnohé články v médiách nesprávne vysvetlujú pápežove výroky. Stručne sa vyjadrím tak, že pápež neschvaľuje používanie prezervatívov ani v spomenutých prípadoch - ako keby to nebol žiaden hriech, ale skôr ospravedlnuje dobrý úmysel prostituta, ktorý nechce šíriť HIV, čím neospravedlnuje jeho rozhodnutie použiť prezervatív ako prostriedok na zabranenie HIV. Viac na : http://www.rodinasexualita.meu.zoznam.sk/prezervativ-kondom- barierove-telieska/prezervativ-hiv/ Pozrite si dobrý príklad na: http://www.magnificat.sk/nd/clanky2/papezvra.html Dakujem, že ste ... prijali pozvanie k väčšiemu poznaniu v tejto oblasti života. God bless you with Virgin Maria +

e.44 ( 23. listopadu 2010 00:09 )

Tak dneska mám pro změnu kafe na monitoru já. To když jsem si představila to POŽÍVÁNÍ kondomů. A to to maj v tom článku dokonce 3x Jinak se k tomu vyjadřovat nehodlám. Katolická církev pro mě vždycky byla banda pokrytců

husqarnowicz ( 22. listopadu 2010 16:15 )

Absurdita je taky v tom,že kondom,který je v první řadě určen jako antikoncepční prostředek, doporučuje profesionálním bukvicím. A s tu poslední větou máš 100% pravdu!

kudlankabezbozna ( 22. listopadu 2010 14:16 )

Ale notak, ber to s rezervou. Osobně tohohle papeže a potažmo všechny nemůžu ani cítit. Ale tohle je beze srandy fakt pokrok. I když jsem původně chtěla napsat taky něco v tom duchu, jak naám Benedikt objevil Ameriku, je to fakt od něj pěkné gesto. Nemusí pršet, hlavně když kape - pokud to teda zrovna není HIV infikované sperma.

Zobrazit celou diskusi