Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Papež v Urbi et Orbi vyjádřil solidaritu s trpícími

Papež Benedikt XVI. žehná Městu a světu
Papež Benedikt XVI. žehná Městu a světu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
24. dubna 2011
14:28

Papež Benedikt XVI. svém tradičním božihodovém požehnání Městu a světu vyjádřil solidaritu obyvatelům zemí sužovaných bídou, hladem, válečnými konflikty a násilím. Vyzval k ukončení konfliktů v Libyi a dalších severoafrických státech zmítaných nepokoji, prosil o solidaritu s uprchlíky i všemi trpícími národy. Na závěr přednesl z balkonu svatopetrské baziliky pozdravy v desítkách jazyků, včetně češtiny a slovenštiny.

Papež vyjádřil naději, že v Libyi budou zbraně nahrazeny diplomacií a dialogem a bude umožněn přístup humanitární pomoci lidem trpícím v důsledku toho střetu. V zemích severní Afriky a Blízkého východu musejí zejména mladí lidé usilovat o nastolení obecného dobra, aby byla přemožena chudoba a zavládla úcta k lidské osobě. Pobřeží slonoviny potřebuje naléhavě cestu ke smíření a odpuštění, Japonsko útěchu a naději pro obyvatele postižené dramatickými následky zemětřesení. Totéž popřál nejvyšší představitel katolické církve i dalším zemím zasaženým přírodními kalamitami přinášejícími bolest.

Velikonoční poselství je každoročně pro papeže příležitost vyjádřit znepokojení nad konflikty a popřát mír celému světu.

Papežově požehnání předcházela tradiční mše, kterou Benedikt XVI. sloužil na Svatopetrském náměstí v Římě zaplněném desetitisíci poutníků z celého světa. Dnešní Hod boží velikonoční je v křesťanském kalendáři svátkem Zmrtvýchvstání Páně, kdy se na základě biblického svědectví připomíná vzkříšení ukřižovaného Krista.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zztop ( 1. května 2011 17:40 )

...ta samá SLOVA mi napadla, hned při čtení !!!!... DÍKY za podporu logického myšlení

jakub-moravec ( 26. dubna 2011 05:04 )

husqarnowiczi, rouháte se proti papežu a tím zároveň urážíte věřící. Papež si zasluhuje úctu, je to člověk na nejvyšším bodě v našem životě, který nám hlásá smysl našeho života a co nás čeká po smrti. Je proti válkám, násilím i rodinným nesvárům. Podle toho co nám tady píšete, husqarnowiczi, na vás už papež ani nemůže, jste ovládán zlem a zdá se, že už vám ani není pomoci, upsal jste si duši ďáblu, aniž si to uvědomujete a je mi vás líto. Co vás čeká a co vás nemine, prohlédněte si obrazy které nám namaloval Leonardo da Vinci na strop v Sistinské kapli ve Vatikáně. Zvlášť si prohlédněte jak vypadá Poslední soud a Peklo, kam příjdou hříšné duše, které porušují Desatero božích přikázání,7 Hlavních hříchů a jiné. In Domine Patris, et fili, et spiritu sanktus, amen.

husqarnowicz ( 25. dubna 2011 13:50 )

říkám snad,že se nás to týká? Ale to na smyslu mé poznámky nic nemění.

wojtylak ( 25. dubna 2011 11:14 )

zcela vyjimečně si vyprodukoval jiný slohový útvar než DUŠEVNÍ PRŮJEM

jakub-moravec ( 25. dubna 2011 09:27 )

gevi

Zobrazit celou diskusi