Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč papež odchází? Prý kvůli rakovině! A odmítl léčbu!

Papež se již poslední dobou i špatně pohyboval - trápí ho mj. silný revmatismus
Papež se již poslední dobou i špatně pohyboval - trápí ho mj. silný revmatismus  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
12. února 2013
10:04

Svatý otec odchází kvůli pokročilému věku - a patrně ze zdravotních důvodů. Více však ani on, ani Vatikán, neprozradil. A tak se opět otevřel prostor pro spekulace, jak na tom papež se svým zdravím doopravdy je. V polských médiích se objevila zpráva, že papeže trápí rakovina, odmítl však prý podstoupit léčbu.

Benedikt XVI. (85) opustí svůj úřad již 28. února. Zvěsti o jeho rakovině se přitom objevily již v roce 2006. I tehdy je však Vatikán nechal nepovšimnuté. Nyní je však oprášil Fakt.pl s odkazem na Polsat News.

Podle polských médií může být právě rakovina pravou příčinou papežova odchodu. Polsat však dodává, že pacient údajně odmítá léčbu.

Nic to však nemění na tom, že papežův odchod šokoval svět. Do úřadu nastoupil Benedikt v roce 2005 po smrti svého předchůdce Jana Pavla II. Nyní však cítí, že už na jeho vykonávání nestačí.

Podle lékařských zdrojů ho trápí i další zdravotní problémy - srdeční arytmie a bolesti kloubů. Silný revmatismus dokonce zapříčinil to, že se papež v poslední době pohybuje čím dál tím hůře a s častou podporou svého okolí. Lékaři mu navíc zakázali delší cesty letadlem, což pro výkon jeho funkce představovalo další vážné omezení.

Papežův bratr: Jeho věk ho už značně zatěžoval

Právě neustále cestování do zahraničí, spojené s časovými posuny, by bylo náročné i pro mladšího člověka, upozorňují pařížští gerontologové. A tak Benediktovi vystavilo přirozenou "stopku" jeho tělo. Bez bližších podrobností to prozradil ostatně sám, když ve svém proslovu uvedl, že "síla těla a mysli" potřebná k jeho práci se "v posledních měsících zmenšila".

Zatímco však doktor Olivier Henry si myslí, že se lidé v Benediktově věku již zkrátka stávají křehčími a výkon podobných vrcholných funkcí je pro ně povětšinou nadlidským úkolem, jeho kolegyně Francois Forette upozornila, že se najdou i výjimky, které se ve svých úřadech drží - jako třeba královna Alžběta II. (86), či izraelský prezident Šimon Peres (90).

O papežově úmyslu odejít však věděl jeho bratr Georg Ratzinger (89) již delší dobu. "Vím už několik měsíců, že se to chystá," řekl agentuře AFP a dodal: "Považuji jeho rozhodnutí za správné." Podle Gerge již bratra "jeho věk zatěžoval" a to již prý nešlo skloubit s povinnostmi vysokého úřadu.

evelajn3 ( 12. února 2013 16:52 )

no s tebou by takové caviky nedělali žebroto

hulimihoukolen ( 12. února 2013 16:08 )

Hele, poslouchaj, von kokretne tenhle starej fricek s tou smesnou cepici nekoho znasilnnil, okradnul, zabil?Vedi voni neco co zbytek sveta ne?

anka ( 12. února 2013 15:37 )

doodledoctor ( 12. února 2013 15:26 )

Takže vy jste nikdy nikomu neublížil? O tom silně pochybuji, když čtu vaše bláboly.

handgood ( 12. února 2013 15:04 )

Tolik péče o papeže od diskutujících jsem nečekal. Zas do toho mluví, jako vždy, ti "zasvěcení" odborníci. Každá skupina, od rodiny počínaje, má svého vůdce, tak už to u homo sapiens chodí. Také každá církev má svého představitele a řídí se určitými pricipy. Jinak by svět byl jedna velká anarchie. To ale někteří zde nechápou, protože se zde chovají jako anarchisté a střílejí od boku na každého, kdo jim oponuje. Pokud chcete fundovaně oponovat v otázkách křesťanské víry, přečtěte si pozorně celou bibli, a nebudete zde psát takové voloviny.

Zobrazit celou diskusi