Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nemocný papež se naposledy loučil se statisíci věřících, museli ho podpírat!

Autor: shp - 
27. února 2013
13:58

Dosluhující papež Benedikt XVI. se den před odchodem z čela římskokatolické církve rozloučil s věřícími na Svatopetrském náměstí. Těch se na něj přišlo podívat přes sto tisíc. I když se na ně usmíval, bylo vidět, že je znavený a doprovod ho musel často podpírat.

Ve svém projevu připustil Benedikt XVI., že v čele církve zažil i těžké chvíle. Svůj pontifikát přirovnal k plavbě po jezeře a bez upřesnění mluvil o neklidných vodách. Zároveň ale zdůraznil: „Bůh nedopustí, aby se církev potopila!“

Sláva papežovi!

Papež nejprve projel v papamobilu mezi davy shromážděnými na náměstí. Vůz několikrát zastavil a papež požehnal malým dětem, které mu doprovod podal. Lidé mu přitom provolávali slávu a mávali papežskými i národními vlajkami a transparenty v různých jazycích, na kterých stály kupříkladu nápisy "Děkujeme" či "Papež navždy".

Starý a nemocný

Když však měl vystoupit na pódium, potřeboval svatý otec podepřít. Papež odstupuje kvůli svému špatnému zdraví a stáří. V dubnu mu bude 86 let. Objevily se spekulace, že se ale také rozhodl vzhledem k finančním a sexuálním aférám, které sužují Vatikán. Při svém výstupu ale bylo na Benediktovi XVI. vidět, že je znavený.

Sto tisíc věřících

Papežovo poslední veřejné vystoupení přilákalo věřících z celého světa. Místenku zajišťující přítomnost přímo na náměstí si rezervovalo 50 tisíc lidí a desetitisíce dalších přišly sledovat ceremonii i z přilehlých veřejných prostranství. Podle italských médií se přímo na Svatopetrském náměstí sešlo kolem sto tisíc věřících a turistů.

Poslední tweet

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Aloisius Ratzinger, poslal také poslední tweet na sociální síti Twitter. „Mým přáním je, aby každý z nás cítil radost, že je křesťan a že ho miluje Bůh, který nám dal svého syna,“ napsal. Papež ve funkci skončí zítra v osm hodin večer. Dostane titul emeritní pontifik římský.

rudyptak48 ( 28. února 2013 09:35 )

Kobyla, ty teda perlíš.... také patříš k tupému stádu podporovatelů Blesku, bohužel sebe z toho nevyjímaje. Táhle nákaza je mnohem horší.

itartas ( 28. února 2013 08:46 )

reggina ( 28. února 2013 08:34 )

A kolik jich je po celemu svetu!!!!!

reggina ( 28. února 2013 08:33 )

lunatic ( 27. února 2013 21:18 )

 Ach,Bože,Bože - jak je nám tu při vínečku dobře

Zobrazit celou diskusi