Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nečas podepsal smlouvy s církvemi: Dostanou 59 miliard korun!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, kla - 
22. února 2013
13:56

Premiér Petr nečas dnes podepsal smlouvy se 16 církvemi a náboženskými obcemi o finančním vyrovnání. A to i přes silné protesty opozice. Za zabavený majetek získají náboženské obce během 30 let náhradu 59 miliard.

Premiér Petr Nečas dnes jménem vlády podepsal smlouvy se 16 církvemi a náboženskými obcemi o finančním vyrovnání. Učinil tak navzdory silným protestům opozice a přesto, že Ústavní soud zatím nerozhodl o trojici stížností na církevní restituce.

Smlouvy se týkají jen peněžní části restitucí. Za zabavený majetek získají náboženské obce během 30 let náhradu 59 miliard korun navýšených o inflaci, stát jim naopak postupně přestane vyplácet pravidelné roční příspěvky na činnost. Finanční odškodnění jako jediná ze 17 obcí, které na něj mají nárok, nepřijala Bratská jednota baptistů.

"Jedná se především o akt spravedlnosti, protože jsou tímto krokem odčiněny některé křivdy, které byly učiněny církvím a náboženským společnostem v průběhu komunistického režimu. Současně tím byly nastaveny základy pro nové moderní vztahy mezi státem na straně jedné a církvemi a náboženskými společnostmi na straně druhé," uvedl Nečas na tiskové konferenci po podpisu smluv.

Podobu vyrovnání s církvemi tvrdě kritizovali opoziční sociální demokraté, komunisté i Věci veřejné. Všechny tři strany podaly stížnost na zrušení restitucí k Ústavnímu soudu. ČSSD ve čtvrtek soud také požádala, aby předběžným opatřením zakázal podpis smluv. ÚS však o její žádosti nestačil rozhodnout, jeho plénum se sejde až příští týden.

Vláda důvod k otálení neviděla. Nečas dnes řekl, že termín podpisu byl dlouhodobě plánován. Nečeká prý, že by Ústavní soud restituce zrušil, z instituce by se podle něj neměla dělat třetí komora Parlamentu.

konecnepravda ( 1. března 2013 21:45 )

Nejsem prorok ale pan Kryl řikal že Češi se zase spojí až budou rejt držkou v zemi a konečně vás výhází z oken na špičatý kůly.Nic jinýho si vy Kurvy ani nezasloužíte!!!!!!!!!

konecnepravda ( 1. března 2013 21:40 )

 Ty jeden čůraku tahni z ty polityky! Nemaš tady co dělat kurvíš a rozkradáš republiku! Podívej se do historie kde cirkev ty majetky nakradla! Sebrala je obyčejným lidem a ty jim teď dáš další příspěvek. Pochybuji o tvém intelektu? Tohle není už vůbec normální, nejdřív amnestie za kterou tvůj kámoš *** Klaus nadával Havlovi! A udělá to samé! Podejte si už ruce a skočte spolu z okna ať už mají Češi klid!

ssixx ( 1. března 2013 06:32 )

Doufám, že na něj dojde, i když říká"mi jsme se rozhodli", ta že si toto svinstvo co už má vyjednané=rozkradení republiky, si tento náfuka zaplatí sám!

frantaklika ( 28. února 2013 22:47 )

dej si obklad na hlavu

frantaklika ( 28. února 2013 22:43 )

neurážej Moraváky, ***i lezou do prahy

Zobrazit celou diskusi