Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Václav Klaus: Kritiku amnestie přirovnal k sarajevskému atentátu

Autor: ČTK, mokk - 
8. ledna 2013
21:30

Dílčí amnestie vyhlášená Václavem Klausem se setkala s velkou kritikou odborníků i veřejnosti. Prezident se ale hájí a dokonce tvrdí, že je to kampaň, která ho má oslabit.

Týden po vyhlášení prezidentské amnestie opustilo brány českých věznic přes šest tisíc vězňů a další desetitisíce lidí odsouzených k alternativním či podmíněným trestům čekají, až jim trest prominou soudy. Amnestie vzbudila nevoli širší veřejnosti i odborníků, bude se jí zabývat Ústavní soud, vláda i Sněmovna.

Prezident Klaus svůj krok hájí, správnost jeho rozhodnutí se podle něj v budoucnu projeví. V České televizi v úterý řekl, že za kritikou amnestie vidí útok na svou osobu a snahu oslabit jeho politickou pozici před koncem mandátu.

"Není to kampaň proti amnestii samotné, je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které dlouhodobě představuji a zastávám a které více než dvě desetiletí v české politice prosazuji," tvrdí Klaus. "Jejím smyslem je zaútočit na mě právě v této chvíli před ukončením mé prezidentské funkce," dodal.

Politolog Josef Mlejnek má z Klausova vyjádření dojem, že si prezident chce vybudovat pozici pro další politickou dráhu po tom, co odejde z Hradu. "Přirovnal tu situaci k sarajevskému atentátu a použil svoje heslo 'jedeme dál'. Tím se spíš mobilizují příznivci, než že by pokorně trošku uznal chybu," je přesvědčen Mlejnek, který kritiku amnestie považuje přinejmenším za zčásti oprávněnou.