Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas: Amnestie není politický obchod! Sundavání Klausových obrazů je hloupé

Ke Klausově amnestii, pod kterou připojil svůj podpis, se vyjádřil i premiér Nečas
Ke Klausově amnestii, pod kterou připojil svůj podpis, se vyjádřil i premiér Nečas  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2013
14:51

Premiér Nečas se ohradil proti protestnímu sundavání prezidentových obrazů ze zdí úřadů a škol, označil to za "hloupé gesto". Vedle toho se však od rozsáhlé Klausovy amnestie, která vyvolala vlnu nesouhlasu, distancoval - její rozsah prý vůbec nemohl ovlivnit a podepsat musel. Nečas však tvrdí, že nešlo o politický handl mezi ním a Klausem.

"Rozsah a odůvodnění amnestie je plně v kompetenci prezidenta. Není možné, aby se předseda vlády podílel na formulování rozsahu amnestie. Je to individuální akt prezidenta," sdělil dnes písemně pro iDnes.cz premiér Nečas.

A pokusil se tak distancovat od ostře kritizované amnestie Václava Klause, pod kterou však připojil svůj podpis. Nečas však prý nemohl nepodepsat. Podpis premiéra je pro něj ústavní zvyklostí a amnestie navíc podle něj nebyla protiprávní.

Premiér však také tvrdí, že nešlo o směnu za Klausův podpis vládního balíčku zvyšujícího daně, který se prezident koncem loňského roku rozhodl podpořit. "U podpisu vládního balíčku převládl zodpovědný přístup prezidenta, který nechtěl zemi zbytečně vystavit chaosu, který by nastal v opačném případě," tvrdí Nečas.

Nečas: Sundavání obrazů? Zbytečné a hloupé!

Nečas mu nyní podporu vrací zpět. I když jinou cestou. Sundávání Klausových portrétů hlavy státu v některých obcích a školách jako protest proti kritizované amnestii označil premiér za "zbytečné a hloupé gesto, kterým jen někdo projevuje letité a skrývané politické antipatie".

Premiér se prý o úmyslu prezidenta rozhodnout o amnestii dozvěděl před Vánocemi a její technické a legislativní aspekty konzultoval s ministrem spravedlnosti. Vše se podle něj muselo kvůli riziku neklidu ve věznicích uskutečnit v maximálním utajení. O to větším překvapením se pak rozsáhlá amnestie stala. A pro mnohé negativním.

Vystoupí Klaus ve Sněmovně?

Kvůli amnestii se dokonce bude hlasovat o důvěře Nečasově vládě - právě kvůli Nečasově podpisu pod Klausovým rozhodnutím. A podle informací iDnes.cz má premiér Nečas projednat s Klausem, zda by ještě před hlasováním vystoupil k otázce amnestií přímo před poslanci ve Sněmovně.

wolf66 ( 29. ledna 2013 09:48 )

Hostinský Palivec taky sundal obraz císaře pána. Sr..y na něj mouchy.

doktorka6 ( 10. ledna 2013 13:56 )

Tady si poslechněte pravdivé informace, jak má amnestie probíhat a bude vám hned jasné proč tomu tak v tomto případě nebylo. http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2802323 Používejte selský rozum.

hlinsko ( 10. ledna 2013 12:35 )

Nečas chce říct, že sundávání obrazů je hloupé, že lepší by bylo sundat Klause pistolí ráže 9, popř samopalem vzor 58.

marais ( 10. ledna 2013 10:45 )

Sorry, amnestie je hloupá.

Matos7 ( 10. ledna 2013 10:09 )

měl by viset

Zobrazit celou diskusi