Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kandidáti na prezidenta: Klausova amnestie vzbuzuje rozpaky

Co říkají na Klausovu amnestii ti, kteří ho možná už brzy na prezidentském křesle nahradí?
Co říkají na Klausovu amnestii ti, kteří ho možná už brzy na prezidentském křesle nahradí?  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2013
15:31

Rozpačité reakce vzbudila rozsáhlá amnestie, vyhlášená Václavem Klausem, mezi prezidentskými kandidáty. Řada z nich má proti ní menší či větší výhrady.

Kandidáti na nového českého prezidenta se proti sobě postaví 11. a 12. ledna v 1. kole prezidentské volby. Již nyní se však střetávají názorově. V otázce rozsáhlé amnestie, vyhlášené prezidentem Klausem při příležitosti 20 let od vzniku ČR, jsou však opatrní. Většina by jako případná hlava hlava státu amnestii buď neudělovali vůbec, nebo v podstatně menším rozsahu.

Uniknou velké ryby z velkých skandálů?

Mezi ostré kritiky Klausova počínání se zařadili především předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a europoslankyně Zuzana Roithová. A to kvůli tomu, že amnestie prý zřejmě osvobodí od trestu i lidi, kteří figurovali ve velkých skandálech spojených například s tunelováním.

Schwarzenberg je zklamaný, že justici vyklouznou některé větší ryby. Svým rozhodnutím ho však Klaus "nezklamal". Sám kníže by prý jako prezident o vyhlášení amnestie také uvažoval. Ale jen v případě opravdu lehkých trestných činů. "Nemělo se to týkat největších skandálů této republiky," prohlásil.

Podobný názor má i Roithová. "Dokážu pochopit, že viníci neúmyslných dopravních nehod v době přeplněných věznic a rozpočtových škrtů prospějí společnosti daleko víc, když budou pracovat a starat se o své rodiny. Nedokážu pochopit, a ani se smířit s tím, že amnestie Václava Klause osvobodí tuneláře a protagonisty korupčních kauz," uvedla.

Fischer: Amnestie bych nevyhlašoval

"Vyhlášení amnestie je prezidentovým právem, rozhodnutí Václava Klause proto respektuji. Sám bych amnestie nevyhlašoval. O to odpovědněji bych přistupoval k individuálním žádostem o milost a podporoval bych programy podporující začlenění osob do společnosti po návratu z výkonu trestu," uvedl v tiskovém prohlášení expremiér Jan Fischer.

"Amnestie mě překvapila, uvidíme výsledek v krátké době. Mám obavy, že nebude dobrý," obává se kandidát ODS Přemysl Sobotka. Amnestii by prý nevyhlásil v žádném případě. Schwarzenbergův argument, že věznice jsou plné, prý nechápe, neboť všichni byli do vězení odsouzeni za spáchání trestného činu.

Franz: Kolik lidí se do vězení vrátí?

Pochybnosti o amnestii ale mají i další kandidáti, včetně Miloše Zemana či Jany Bobošíkové. Další z favoritů přímé volby Zeman zatím Klausovo rozhodnutí podrobně nekomentoval. Již dříve však uvedl, že má také určité pochybnosti.

"Ačkoliv chci v mnohém navázat na politiku Václava Klause, tak jeho včerejší (úterní) amnestii za dobrý krok nepovažuji," sdělila ČTK Bobošíková. Rozsáhlostí amnestie byla překvapená i Táňa Fischerová. I podle Vladimíra Franze by se s amnestií mělo nakládat velmi opatrně. "Bylo by také dobré sledovat, kolik z propuštěných lidí se do vězení po čase vrátí," dodal.

venxa ( 5. ledna 2013 18:07 )

Joanna5, doktorka ma zcela pravdu. Pisi z vlastni zkusenosti protoze jsem pracoval v automobilovem prumyslu v Kanade, u nejvetsiho svetoveho vyrobce automobilovych soucastek Magna International ktera ma nyni asi 4 fabriky v Ceske republice. Na zapadni polokouli diplomy ze strednich nebo vysokych skol nehraji vubec zadnou roli s vyjimkou prijimani novych absolventu na nejnizsi pracovni zarazeni. Vec se ma tak: po ukonceni studia absolvent toho moc nevi s vyjimkou zakladnich znalosti a musi mit mit schopnost dobre myslet. Jinak je pravdou ze kazdy se ve svem oboru UCI CELY ZIVOT ale take musi mit tak zvane bunky pro obor ktery si vybral. Zadny zamestnavatel(s vyjimkou statni byrokracie) neplati zamestnancum za jejich diplomy ale za vysledky jejich prace. To znamena ze cim je dotycny clovek starsi tim by mel byt chytrejsi a pomoci zamestnavateli k vyssim ziskum pri udrzovani nebo zlepsovani kvality vyrobku coz se dosahne lepsi a chytrejsi technologii vyroby a ne "honenim" delniku jak si nekteri primitivove mysli. Paklize vas 50ti lety muz neuspeje v ziskani oproti nezkusenemu mladikovi tak zrejme lpi na "svych papirech" za 30 nebo kolik let se nic nenaucil a pravdepodobne se dal na spatny jemu nevyhovujici obor.

elza11 ( 4. ledna 2013 12:59 )

Rozpaky ani ne jako docela slušné naštvání lidí. A to je mírné výrazivo pro legalizaci rozkrádání a upevnění moci mafií. A ona ta EU a Lucemburský účetní dvůr měly pravdu, když nás vyhlásily nejzkorumpovanější zemí Evropy a když tvrdily, že se tu finance rozkrádají ve velkém a prochází to politickým stranami a je absence jakýchkoliv kontrol. No a zde je důkaz, že to zasahuje i úřad prezidenta. A je tímto krokem velmi znevážen sám úřad jakož i osoba, která jej vykonává. Rozkrádání se povýšilo na nejvyšší hodnotu. Po původu peněz je zakázáno se ptát. Nejvyšší autorita zahnala lidi po patřičných mezí. Přece si lidé nemohou myslet, že to někdo s tou vládou práva a boje proti korupci myslí vážně. Panu Nečasovi nutno blahopřát ke spolupodpisu. Je amnestie pro miliardové rozkrádání onou cenou za podpis prezidenta pod zvyšování daní?

scaramonte ( 3. ledna 2013 15:59 )

Jo amnestie je krásná věc ... ale milost, milost si za ní nekoupíš Tunel ale ještě neví, že jemu ji nikdo nedá. Revoluční tribunál mu po světáči nadělí sekyru. A ta se zvedne a dopadne kam má - za jeho krční obratel - bez pardonů a milostí ...

joanna5 ( 2. ledna 2013 21:32 )

PROSÍM VÁS, A CO JSTE NÁM TÍM PORADILA A CO JSTE NÁM ŘEKLA NOVÉHO? MANŽEL MÁ SAMOZŘEJMĚ I STŘEOŠKOLSKÉ VZDĚLÁNÍ, I ZÁKLADNÍ VZDĚLÁNÍ. ALE PROTOŽE MÁ VÍC JAK 50 LET, PRÁCI NEDOSTANE. A DEJTE MI POKOJ LASKAVĚ, DOKTORKO.

blooroses ( 2. ledna 2013 21:25 )

Známosti ti nejsou k ničemu, když něco skutečně neumíš. Neumětelové přijmutí ze známosti vyletí už ve zkušební době.

Zobrazit celou diskusi