Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Advokátka Marvanová: Poškození kvůli Klausově amnestii nic nedostanou

Hana Marvanová, která hájí poškozené klienty H-systému, je z Klausova rozhodnutí zděšená.
Hana Marvanová, která hájí poškozené klienty H-systému, je z Klausova rozhodnutí zděšená.  (Autor: ČTK)
Autor: oj - 
2. ledna 2013
10:43

Amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil Václav Klaus, právě začala. První odsouzení opouští brány věznic. Prezidentovo rozhodnutí ale nezděsilo jenom politiky, ale i odborníky.

Podle předběžného odhadu by se na svobodu mohlo dostat až 7000 odsouzených. Na svobodu vyjdou lidé ze všech českých káznic. V České republice je v současné době za mřížemi zhruba 23.000 lidí.

„Zastavení trestního stíhání s maximální desetiletou sazbou trestu, od jehož zahájení uplynulo osm let a které nebylo pravomocně skončeno, se může týkat i velmi závažné kriminality – korupce, podvodů, zpronevěry,“ upozornila pro server parlamentnilisty.cz advokátka Hana Marvanová.

Součástí trestu bylo uloženo pachatelům nahradit škodu ve výši jedné miliardy tisícovce poškozených lidí. Když bude stíhání zastaveno, pachatelé nebudou povinni zaplatit vůbec nic,“ dodává právnička, která hájí poškozené klienty v kauze H-systému, která se táhne už od roku 2000.

První odsouzení opustí brány věznic už dnes. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odhaduje dobu propouštění v řádu dnů až týdnů, záležet podle něj bude na administrativní náročnosti jednotlivých případů. Podklady soudcům, kteří o propuštění rozhodují, připravuje už od úterního odpoledne vězeňská služba, i dnes bude zasedat pracovní skupina vedená náměstkem ministra Danielem Volákem, po jejím jednání bude briefing.

„Je to účelová snaha pomoci zahladit stopy, snaha udělat tlustou čáru za podvodným způsobem, který byl nastaven v 90. letech. A to si lidé myslí, že prezident nemá žádné pravomoci,“ myslí si prezidentská kandidátka Zuzana Roithová.

Klaus částečnou amnestii oznámil v úterý na konci svého novoročního projevu. Odcházející hlava státu udělila amnestii poprvé za svá dvě prezidentská období.

itartas ( 10. února 2013 14:57 )

poškozených je v tomto státě víc, než jenom ti, které poškodila tato amnestie, ale tak to bohužel chodí. Jestli naši soudci za takové platy nebyli schopni rozhodnout za 10-15 let ve věci, tak poškozovali léta právě ony poškozené a nikomu to nevadilo, to je zajimavé. Klaus tomu udělal přítrž, schvaluji to. Odpovědnost nese právě a jenom česká justice nikoliv prezident.

itartas ( 10. února 2013 14:57 )

poškozených je v tomto státě víc, než jenom ti, které poškodila tato amnestie, ale tak to bohužel chodí. Jestli naši soudci za takové platy nebyli schopni rozhodnout za 10-15 let ve věci, tak poškozovali léta právě ony poškozené a nikomu to nevadilo, to je zajimavé. Klaus tomu udělal přítrž, schvaluji to. Odpovědnost nese právě a jenom česká justice nikoliv prezident.

paffy ( 12. ledna 2013 15:26 )

Cizoloznik: Nesouhlasim. Tobe to mozna pomohlo, ale me to uskodilo v radu set tisic. Jelikoz se soudim s otcem o alimentky a jeste s jednim clovekem co mi dluzi penize. Byly ted omilostneny a ja musim zacit rizeni uplne od zacatku a to se soudim jiz dva roky myslis ze je to fer? ja myslim ze ne... Klaus at jde do haje se svoji milosti nejdriv mel promyslet kolik skod nadela a hlavne mel omilostnit pouze urcite lidi ne celkovou milost jako to provedl.

cizoloznik ( 12. ledna 2013 09:55 )

přestaňte na pana Klause už plivat. já s jeho rozhodnutím plně souhlasím. všude poslouchám jak je to špatné atd. špatné nešpatné, mě to velice pomohlo. Hrozil mi rok a půl a velká pokuta a nic se nestane. za to mu děkuji. byl to nejkrásnější dárek jaký jsem kdy dostal. klidně si na mě tady plivejte, mě to nemrzí, ale prezidenta už nechte být. kam se na něj havel hrabe!

kakakajka ( 11. ledna 2013 08:34 )

Škoda, že jste nesledovali pořad o paní Jiráskové. Byla to úžasná žena. Sama však přiznala, že kdysi za komunistů věřila velmi sdělovacím prostředkům..V té době byla národem souzena herečka paní Štěpničková... Všude ve sdělovacích prostředcích na ni plivali a ona sama říkala, my tomu všemu věřili..A jak jsme jí strašně ublížili..A tak je to bohužel i dnes. Sdělovací prostředky nám tvrdí, jak žijeme jen mezi lumpy, všichni, komu se daří jsou zloději, že se máme špatně..A národ tím, že nic jiného neslyší, jen černou kroniku, zapomíná na radost ze svého života. Nevěřte, že český národ nic neumí. Máme spoustu chytrých a schopných lidí i po stránce manuální. Jen se lidé bojí, že na ně budou chodit udání, šikana ze strany úřadů, které okupují stále stejní komunisté, sousedů..Není v této republice dobře díky sdělovacím komunistickým prostředkům, které mohou beztrestně urážet národ, šikanovat demokratické politiky, jen a jen šířit blbou náladu. . Kazí nám to reputaci i ve světě. Všude se zarazí, když řekneme, že jsme Češi. Máme všichni stejnou šanci se o sebe postarat.My, ne stát.. Měli by jsme pomáhat nemocným a přestárlým lidem a ne cikánům a alkoholikům. Paní Sámková a neurážet našeho pana prezidenta, který není pro Vás Klaus, ale pan prezident Klaus, kterého si nesmírně pro jeho názory vážíme. A nedovolme, aby byl v prezidentských volbách zvolen komunista. Největší právo má na tento post pa Schwarzenberg. Jeto člověk, kterého uznává celý demokratický svět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa