Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie stíhá indickou TV stanici: Za rozhovor s přítelem znásilněné dívky

Autor: ČTK, mok - 
6. ledna 2013
14:15

Indická televize Zee News má problémy se zákonem. Po odvysílání rozhovoru s přítelem znásilněné dívky (†23) na ně policie podala trestní oznámení. Bojí se, že rozhovor povede k identifikaci obětí, což je trestné.

Při rozhovoru, v němž přítel třiadvacetileté dívky líčil, jak je 16. prosince skupina mužů v autobuse v Dillí zbila, dívku znásilnila a pak je oba nahé vyhodila na ulici, nechala televize jeho obličej nezakrytý. To by ale podle indické policie mohlo prozradit identitu znásilněné studentky, a tak má televizní stanice co vysvětlovat.

"Zahájili jsme stíhání Zee News na základě paragrafu 228 A indického trestního zákoníku, který se týká odhalení totožnosti obětí takových činů, jako je znásilnění," řekl policejní mluvčí Radžan Bhagat. Indický zákon totiž nedovoluje jmenovat oběť znásilnění bez jejího souhlasu či svolení rodiny.

Mladík v rozhovoru mimo jiné i ostře kritizoval policii za to, že na místo, kde je útočníci vyhodili, dorazila se zpožděním a to se ještě prodloužilo, když se policisté začali dohadovat, pod jaký okresek spadají a kdo by měl jejich případ převzít. Těžce zraněná dívka, která zemřela o deset dní později v nemocnici v Singapuru, tak ležela na ulici ještě v době, kdy už mohla být v péči lékařů.
    

Výbor na ochranu novinářů už vyzval indické úřady, aby obvinění proti Zee News stáhly. "Tohle je případ těžce překroucených priorit," uvedl v prohlášení šéf asijského odboru výboru Bob Dietz. "Úřady sotva chrání práva obětí tím, že se pomstí médiím, která vynesla na světlo podrobnosti děsivého zločinu, který ji stál život," dodal.

Otec znásilněné chce zveřejnit jméno své dcery

"Moje dcera neudělala nic špatného. Zemřela, když se snažila ubránit," řekl otec znásilněné BBC. "Jsem na ni pyšný. Zveřejnění jejího jména dodá kuráž dalším ženám, které přežily podobné útoky. Moje dcera jim dodá sílu," dodal. 

darina1 ( 6. ledna 2013 23:16 )

rady4 tyy jsi studoval možná tak blbšulku. chudák holka,a kackakvalinka tak tebe bych tam poslala místo ní.

ladymary ( 6. ledna 2013 17:41 )

jerris008 ( 6. ledna 2013 17:16 )

"nechala televize jeho obličej nezakrytý. To by ale podle indické policie mohlo prozradit identitu znásilněné studentky"... Identita už je prozrazena dlouho, když tu i naše plátky mávají její fotkou.. tak tomu nějak nerozumím

rady4 ( 6. ledna 2013 16:46 )

Ta holka stdudovala vysokou skolu. Zajimalo by mne jake vzdelani muze mit debil, ktery tohle napsal.

bibs_7 ( 6. ledna 2013 16:13 )

georg7, proste Indosi. ani ti nasi nie su lepsi, a ako tu, tak aj tam, doplaca zial, ako vidiet, na ich narodnu mentalitu ta normalna mensina z nich.

Zobrazit celou diskusi