Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cora porodila lední medvídky během půldruhé hodiny! Prospěl jí rybí tuk a chléb

Autor: Ondřej Požár - 
29. listopadu 2012
22:20

Přesně 92 minuty stačily lední medvědici Coře, aby v brlohu brněnské zoo přivedla v sobotu na svět dvě mláďata. Ta se mají po pěti dnech čile k světu i díky tomu, že jejich mámě chutná chleba a rybí tuk.

Samice má potomky při kojení položené na předních tlapách, mezi nimiž jsou na hrudi bradavky, z nichž medvídci sají mléko. První se narodil ve 14.36 hodin, druhý v 16.08 hodin.

Každé mládě váží jen 800 gramů

„Cora váží pět až šest metráků, jedno mládě váží 800 gramů a je velké jako půllitr piva. Mláďata se na kojení přisají každé dvě hodiny a po krmení, jehož zvuk připomíná startující traktor, spí,“ upřesnil šéf zoo Martin Hovorka.

Video Cora právě porodila druhé mládě - Zoo Brno
Video se připravuje ...

Podle něj medvědici v létě krmili bochníky chleba, politými rybím tukem. „Ten nahradil tulení lůj, který se nedá sehnat, neboť s tuleni se nesmí obchodovat. Také jsme Coře dávali více ryb, aby nabrala zásoby tuku a živin,“ uvedl ředitel.

Táta Umca je v exilu v zoo

Otec nově narozených medvídků Umca je podle Hovorky ve svém speciálním výběhu v zázemí zoo, aby mláďatům neublížil.

Zatímco v minulých letech putoval po (neúspěšných) porodech do Bratislavy, tentokrát se na Slovensko nepodívá, protože špatně snášel uspávací injekce a sám do přepravní bedny nevleze.

Samice přibere asi dva metráky

Ani samice Cora se před porodem nechtěla nechat zavřít do brlohu, proto ji chovatelé na radu moskevských kolegů nechali volně, aby si sama rozhodla, kdy do porodního boxu vleze.

Lední medvědi se intenzivně páří v únoru až březnu. "Pokud dojde k oplodnění, samice od dubna do srpna přibere asi 200 kilogramů, což je předpoklad pro úspěšné donošení mláďat.

V přírodě pak medvědice od října do dubna nežere, proto musí nabrat váhu právě během léta," upřesnil ředitel zoo Martin Hovorka.

camilca ( 30. listopadu 2012 10:06 )

ach pardon, samozrejme ARKTÍDE !!! Snáď je to tou neskorou nočnou hodinou ... ospravedlňujem sa

naidka ( 30. listopadu 2012 09:29 )

třeba si je spletla s polární výpravou.

balin ( 30. listopadu 2012 09:01 )

neviem, ako Ty, ale ja som ešte v žiadnom filme o Antarktíde ľadového medveďa nevidela, že by sa schovávali za tučniaky?

naidka ( 30. listopadu 2012 08:39 )

Čehúni už tuna sú, bratia, pozdravujem vás!

naidka ( 30. listopadu 2012 08:37 )

Tak to si musím zapamatovat. Podle odborníků Plesku je porodní box "brloh". Asi si to pletou se svou oblíbenou hospodou nebo vlastní ložnicí. Cora je skvělá, medvoušci dělají pokroky.

Zobrazit celou diskusi