Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Láska v pražské ZOO: Milujeme se a množíme, takhle máme rádi své potomky!

Autor: Tereza Hodáliková, mokk, INT - 
25. prosince 2012
13:14

Zvířecí láska. Ať už je mezi matkou a mládětem, či sourozenci... Vždy je stejně silná jako lidská! Unikátní snímky nesmírné péče rodičům o své mladé pořídil fotograf pražské zoologické zahrady Tomáš Adamec. Nechybí zde oblíbené gorily, ani třeba žirafy, které vítají mládě či plameňáci.

Binturong

Binturongové jsou velké stromové cibetky (malé šelmy). Matka musí své potomky naučit šplhání i všem dalším dovednostem nezbytným k přežití v pralese. A taková láskyplná péče jednoho někdy pořádně vyčerpá.

Zajímavost: Pojmenování binturong je malajského původu, v angličtině se pak můžeme setkat s označením „bearcat“, což znamená „medvědokočka“.

Pes ušatý

Sourozenecká láska formuje mláďata na celý život. Během vyrůstání spolu štěňata psa ušatého často řádí, perou se a prozkoumávají okolí nory, kde se narodila. Hrou si osvojí dovednosti, které budou v dospělosti nebytné.

Zajímavost: Tato psovitá šelma se od ostatních psů liší i jídelníčkem. Je jediným psem, jenž se živí hlavně hmyzem, který tvoří až 80% jeho potravy. K lovu hmyzu má dobře uzpůsoben chrup: má až 8 stoliček na rozmělňování kořisti.

Rodiče své potomky milují nade všechno. Oddaně je chrání a ve chvílích odpočinku klidně snáší jejich výpady a prosby o hru.

Žirafa Rothschildova

Vyrůstání žirafího mláděte provází soustavné něžnosti od mámy i dalších členů stáda. Když mládě s matkou v zoo připojí poprvé ke skupině, ostatní dospělí členové je vždy obklopí a zaujatě maličkou žirafu olizují, očichávají a vítají.

Zajímavost: Žirafa Rothschildova je nejohroženější poddruh žirafy vůbec, v divočině jich je kolem 350. V Zoo Praha se od roku 1974 narodilo už 74 mláďat, jen v letošním roce hned 4!

Gorila nížinná

Vztahy v gorilí rodině fungují jako ty v rodině lidské. O mláďata se starají tetičky i starší sourozenci, občas se dokonce zapojí i otec. Nejlépe je však v náručí (nebo na zádech) mámy. Samice Kijivu nese na snímku na první jarní procházku svého syna Kiburiho, příští jaro se jí už na zádech bude vozit nový potomek - Kijivu byla totiž březí a zanedlouho měla porodit!

Zajímavost: Zoo Praha je vůbec první, kdo v Česku gorily nížinné rozmnožil. V roce 2004 se právě Kijivu narodila samička Moja, která je nyní žije ve Španělsku a čeká své první mládě.

Plameňák růžový

Rodiče plameňáků se v péči o jediné mládě poctivě střídají. Aby mohli dospělí mládě snadno krmit výměškem z volete, kterému se pro jeho unikátní složení říká plameňáčí mléko, má čerstvě vylíhlý plameňák zcela rovný zobáček. Dospělí plameňáci ho přitom mají jakoby zalomený a vybavený důmyslným systémem lamel, díky nimž dokážou z vody lovit mikroskopické organismy, kterými se živí.

Zajímavost: Plameňáci se líhnou v šedém prachovém šatu. To brzy mění za šedobílý dočasný šat mláďat. Zcela růžoví jsou plameňáci až kolem druhého roku života. Zbarvení přitom získávají z potravy – pokud je chudá na karotenoidy, plameňáčí peří bledne.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi