Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politici o atentátu na prezidenta: Je to naprosté selhání ochranky!

Autor: ČTK, mok - 
28. září 2012
19:57

Atentát na prezidenta Václava Klause, který se stal při otvírání mostu v Chrastavě na Liberecku, je pro všechny politiky velkým šokem. Řada z nich vnímá incident jako fatální chybu ochranky.

"Naprosto mimořádná klackovitá hloupost a na druhé straně naprosto neuvěřitelné selhání ochranky," reaguje ministr financí Miroslav Kalousek. "Hasicí přístroj má hasit, ochranka má chránit, jinak je k ničemu," dodává s tím, že daňový poplatníci rozhodně neplatí málo peněz na prezidentovu ochranku.

Podobný názor ale rozhodně nemá jen Kalousek. I ostatní politici se vyjádřili k šokující zprávě. "Připadá mi to neuvěřitelné. Zaplať pánbůh, že to nebyla skutečná zbraň, nedovede-li ochranka reagovat, tak je zbytečná," komentuje situaci místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Je to politováníhodná událost, která by se neměla stávat. Každý má v demokratické společnosti právo vyjádřit svůj nesouhlas s politikou, ale tento protest nesmí přesáhnout rozumnou míru. Já sám ochranku nepoužívám, a ani tento incident toto moje rozhodnutí nezmění," uvedl premiér Petr Nečas (ODS) v prohlášení, které poskytl jeho mluvčí Michal Schuster.

A také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s podobným jednáním absolutně nesouhlasí. Podle ní nemá takové chování v naší společnosti místo. "Odsuzuji jednání muže, který napadl prezidenta republiky. Je to projev nesnášenlivosti a nenávisti, které v demokratické společnosti nemají místo. Nikdo z demokratických politiků (ale ani občanů) je nesmí šířit ani využívat v žádné podobě," říká.

Ačkoliv se předseda KSČM vyjádřil pouze přes e-mailovou zprávu, jeho názor na atentát je celkem jasný. "KSČM se od útoku na prezidenta ČR Václava Klause naprosto distancuje. S naší politikou je neslučitelné násilí a jakékoli činy s ním spojené, byť jen náznakem, odsuzujeme," napsal.

sakra ( 29. září 2012 11:15 )

 Je to projev nesnášenlivosti a nenávisti, které v demokratické společnosti nemají místo. To řekla Němcová, ale kdo zavinil morální a ekonomickou devastaci ČR??? Ruku na srdce páni a paní "politici" zejména tzv. "napravo"????

veselaopicka ( 29. září 2012 10:21 )

a houpačky na pouti stali 5 korun

jaramila ( 29. září 2012 06:37 )

Jsi magor, takové věci se nedělají.

franckajagrova ( 29. září 2012 01:46 )

Nahrané nebo ne,Klaus si zasloužil vodbouchnout !

pomellato ( 29. září 2012 01:32 )

Kdyby to byla opravdová pistole a jen selhala,ještě by stačil Klause umlátit tyčí,pro kterou by si v klidu zašel do obchodu.

Zobrazit celou diskusi