Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Atentát na prezidenta Klause! Útočník střílel plastovou pistolkou

Autor: simao, ČTK - 
28. září 2012
15:33

VIDEO: V nestřežený okamžik namířil na prezidenta Václav Klause a několikrát vystřelil. Muž v maskáčích, jehož identita zatím není známá, si nečekaně vzal na mušku hlavu státu. Střílel naštěstí z plastové pistole. Prezidenta nezranil a byl zadržen policií.

K útoku na prezidenta došlo při slavnostním otevírání mostu v Chrastavě na Liberecku. Ke Klausovi přistoupil bez včasného povšimnutí ze strany ochranky muž v maskáčích a s plastovou pistolí v ruce. Z ní pak vyslal na prezidenta z bezprostřední blízkosti několik kuliček. A poté se pokoušel ztratil v davu.

Ochranka selhala

Prezident naštěstí vyvázl bez větší úhony, pro jistotu byl však převezen k ošetření do nemocnice. Byl však také pořádně naštvaný: "Tohle se vám opravdu nepovedlo," sdělil krátce po útoku nasupeně ochrance, jak píše tn.cz. Střelce již zadržela policie, kromě plastové zbraně u sebe měl i pepřový sprej.

Klaus: Lidé jsou blázniví

Prezident nechtěl zpočátku událost příliš komentovat. Řekl jen, že jsou lidé blázniví. Incident se stal krátce před 15:00, když Klaus po otevření mostu procházel obklopen davem lidí.

Vše se seběhlo zčista jasna, a tak měli problém zaregistrovat přesně celou událost i ti, co se pohybovali v těsné blízkosti Klause. "Stál jsem vedle prezidenta, když mu muž z druhé strany přiložil k boku pistoli a několikrát stiskl spoušť. Slyšel jsem několik cvaknutí. V první chvíli jsem vůbec nevěděl, o co jde," řekl ČTK chrastavský starosta Michael Canov.

Video  Video z útoku na prezidenta Klause, jak ho zachytily kamery televize Prima Family  - FTV Prima
Video se připravuje ...

"Kdyby ale měl ten člověk skutečnou pistoli, mohl pana prezidenta na místě zastřelit nebo vážně zranit, aniž tomu ochranka dokázala zabránit," sdělila po události jedna z očitých svědkyň.

Nečekaný útok na svátek sv. Václava

Václav Klaus do Chrastavy dorazil z tradiční pouti ve Staré Boleslavy u příležitosti svátku sv. Václava. Zde ve svém projevu vyzval k hlasité obraně tradičních hodnot. 

"Stále jsme svědky každodenních útoků pokrokářů všeho druhu na naši dlouhou dobu utvářené a osvědčené společenské hodnoty a ctnosti. Tradiční staré dobré hodnotové schéma se rozkládá," nechal se slyšet Klaus.

O několik hodin později se pak sám stal terčem nečekaného útoku, jehož motivace je zatím nejasná. Muže v maskáčích odvezla policie k výslechu. "Pachatel je v současné době na výslechu na obvodním oddělení v Chrastavě," potvrdila Blesku po zatčení střelce liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

hlavina ( 30. září 2012 08:47 )

mali by ho vyznamenat,ze ukazal politikom,co sa s nimi stane ked budu ignorovat obcana

neutralizace ( 29. září 2012 08:14 )

neutralizace ( 29. září 2012 08:00 )

Chce to "SAKALA" !

e.44 ( 29. září 2012 00:49 )

Dost zmatená citace Že by z Blesku? Přímo z tiskovky zaručen ne. I když i na tiskovce úmyslně přeskakovali z téma na téma za účelem mlžení a matení, ale při pozorném poslechu se v tom dalo orientovat. Navíc současný způsob a průběh kontrol tomu neodpovídá. Jenom kontrolujou jestli se prodává jenom zlegalizovaný alkohol a podle toho jak to nastavili se dá zlegalizovat všechno co je na skladech. Něco dřív, něco pozdějc, ale nakonec všechno. Kvalitu nekontrolujou ani namátkově. Stejně by to bylo zbytečný. V krámech a pohostinství na úrovni jedovatej panč neni a nebyl. Všichni otrávení nakupovali na pochybných místech. Tam bude vždycky riziko nakupovat, dokud u nás budou daně nastavený tak, že se panč velice bohatě vyplatí.

brutal ( 29. září 2012 00:14 )

Asi jsem zmatený prohlášením nějakého Červíčka,ten prohlásil:Vyšetřování nekončí,Policie má před sebou těžký úkol, vystopovat 15 tisíc litrů jedovatého alkoholu, který stále může být na českém trhu.

Zobrazit celou diskusi