Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Energetické štítky na domech jsou povinností! Klaus: Hrozný zákon

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, simao - 
19. září 2012
19:33

Tahle změna zasáhne hlavně majitele domů. A prezidentovi Klausovi se opravdu, ale opravdu zákon o povinných energetických štítcích na budovách nelíbí. Označil ho dokonce za jeden z nejhorších vůbec. Ale i když ho odmítl podepsat, prezidentovo veto dnes nakonec poslanci přehlasovali.

Majitelé domů budou muset nemovitosti označit energetickými štítky, podobnými, jako jsou třeba na elektrospotřebičích. To dnes schválila ve Sněmovně naše politická reprezentace.

A to navzdory tomu, že prezident Klaus nedávno tento zákon vetoval a pořádně strhal. Podle Klause jde přitom o škodlivý zákon. A možná jeden z těch vůbec nejhorších. Patrně si to myslí i proto, že novela vyplývá ze směrnice Evropské unie. A tu, jak známo, Klaus nemá rád.

Co přinese schválená energetická novela?

• Povinné energetické štítky na budovách

• Průkazy energetické náročnosti, které budou sloužit jako informace pro zájemce o koupi nebo pronájem nemovitostí.

• Sledování spotřeby energií prý povede k celkově nižší spotřebě a úsporám energií. Bude se také více zateplovat a do bytů s ústředním topením se musí zavést měřiče tepla.

• Měla by se snížit závislost na množství fosilních paliv a zemního plynu, který odebíráme z Ruska. Podle EU se úsporná opatření musí zavést do roku 2018 u budov veřejné správy, do roku 2020 u obytných.

• Přinese však i nové náklady. Podle studie ministerstva průmyslu by to mohlo být 10 až 30 miliard – je totiž nutné zaplatit energetické specialisty, kteří data o energetické náročnosti budov zpracují.

Pro zákon lobbovali stavaři i ministr Kuba

Pro zákon dnes lobbovali nejen stavaři, ale i ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Ten Sněmovnu varoval, že pokud jej nepřijme, bude Česku hrozit pokuta od Evropského soudního dvora. A to až půl milionu korun denně. 

Že se však názory na zákon rozcházejí, potvrdil i předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD), který podotkl, že zákon "je tak trochu nadbytečný a tak trochu pitomost". 

joudajoudovy ( 20. září 2012 11:16 )

nyni souhlasim s dedou Klausem. v minulosti se nadavalo na RVHP, ale co vymysli EU, je do oci bijici. Drive jsme ve zradlu byli sobestacni, nyni vyvazime kvalivni maso a dovazime zavdne, to same s mrkvi a mohl bych vyjmenovat vsechny komodity a dalsi preslapy, ale ztrata casu. Madam Merklova (byvala enderacka) to vzala za spatny konec.

aanitaa ( 20. září 2012 10:51 )

bez nekam s tema komousema

aanitaa ( 20. září 2012 10:50 )

rentierskej

yarda ( 20. září 2012 10:29 )

A to je ta chyba.

lipno ( 20. září 2012 09:29 )

Platit, platit a FURT PLATIT, není už z čeho krást

Zobrazit celou diskusi