Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti vypráví o děsivém mučení, Klaus varuje před zásahem v Sýrii

Autor: simao, ČTK - 
26. září 2012
12:16

Syrské děti se stávají očitými svědky válečných hrůz - násilné smrti blízkých, ale i věznění, týrání, zneužívání a děsivého mučení. Zastavit válečné běsnění v Sýrii se však nedaří, ze sankcí si režim nic nedělá. Pomohla by vojenská k intervence? K tomuhle problémy se rozpovídal i český prezident Václav Klaus.

Občanská válka v Sýrii si připisuje další a další oběti. Trpí především civilní obyvatelstvo, děti nevyjímaje. Ty, co přežijí, mají mnohdy děsivé zážitky na celý život... Několik výpovědí přinesli pracovníci humanitární organizace Save the Children.

Vyrazili totiž mezi syrské uprchlíky a dotazovali se na zážitky jejich dětí. Řada z nich má obrovské trauma a trpí nočními můrami a depresemi. Není divu. A teprve devítiletá Núr má jasno: "Nehraju si. Proč? Protože už nejsem dítě."

Mučili je: Trhali jim nehty, dávali elektrošoky

Lidé jim umírali před očima dnes a denně, ve vězení děti sdílely cely s rozkládajícími se mrtvolami, dostávaly elektrošoky, vytrhávali jim nehty... 

"Žádné dítě by nemělo vidět krutosti, které jsou našim pracovníkům na místě denně líčeny," řekl zástupce organizace Justin Forsyth po návštěvě syrského uprchlického tábora v Jordánsku. "Je to vyprávění o mučení, vraždění a teroru."

Třeba Chálid (15) přidal jednu z děsivých historek z vězení. "Přivázali mě za zápěstí ke stropu, nohy jsem měl nad podlahou, a pak mě zbili. Měli jsme mluvit, něco přiznat," říká v souvislosti s vládním pronásledováním opozičních rebelů. A o rok mladší Hasan (14) tvrdí: "Berou děti a postaví je před sebe. Dělají si z dětí ochranný štít. Viděl jsem to na vlastní oči."

Prezident Klaus varoval OSN: Zásah nepomůže

"Vraždění v Sýrii musí být okamžitě zastaveno, aby nemuselo trpět ještě více dětí," žádá jednatelka organizace Kathrin Wieland. Souhlasí s tím i americký prezident Barack Obama, podle kterého musí přestat "mučení dětí tamním režimem a střílení raketami do obytných budov".

I další politici upozorňují na krev na rukou prezidenta Bašára Asada. Před vojenskou intervencí v Sýrii však při svém včerejším proslovu varoval činovníky OSN na valné hromadě v New Yorku český prezident Václav Klaus. 

Upozornil, že "situaci v Sýrii musíme vidět v širší a delší perspektivě." Podle Klause nejde najít stabilní řešení vojenskou silou, jak prý ukázala intervence v Libyi.

"Je třeba si klást také otázku, jaký je úspěch mírových jednání a mezinárodních misí. Zlepší vnější intervence situaci nebo naopak ji zhorší, protože zablokuje spontánní procesy, které by v regionu nastolily stabilitu možná za cenu menších obětí, než si vyžádala vnější intervence?" ptal se Klaus a upozornil na to, že i Československu pomohla jednání domácích představitelů, byť velmi obtížná. Sýrii pak popřál dlouhodobý přechod k demokracii.

atakdale ( 26. září 2012 14:47 )

dokud budou mít to, co chtějí amíci, tak je to neřešitelný... až tam už nic nebude, tak podle hesla "kde nic není ani smrt nebere" nebudeme ani vědět, že nějaký takový státy existujou, natož abysme věděli, co se tam děje... ať si to vyřešej obě strany a ostatní se do toho nes.erou

panasonic ( 26. září 2012 14:31 )

LIPO máš vto pěkný guláš HŇUPE !!

lipno ( 26. září 2012 14:27 )

Proč by měl zdravý rozum přicházet z Moskvy? V tom případě bych ho objednal i tobě. Ustupování muslimům bylo dost, viď Obamo

panasonic ( 26. září 2012 14:20 )

castelo ( 26. září 2012 14:20 )

Mám ten pocit ,že Lapkotužka dost otočil a že dostal poslední varování z Moskvy,jeho poslední kousky tomu silně napovídají.

Zobrazit celou diskusi