Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr z Břeclavi: Lhal o útoku Romů, přišel o ledvinu, teď se chlubí jizvou

Autor: Gabriela Peringerová - 
5. září 2012
14:25

Lhář Petr (16), který se v dubnu zranil na zábradlí, přišel o ledvinu, ale hlavně si vymyslel napadení Romy, se do školy vrátil přímo z Ukrajiny. „Byl u babičky, aby zapomněl a dal se psychicky do pořádku,“ řekla jeho matka.

Na Facebooku se nyní Petr chlubí jizvou na břiše, která mu po operaci ledviny zůstala. „Až na tu jizvu je syn zdravý. Z Ukrajiny přijel klidnější,“ říká jeho matka s tím, že se Petr už těšil do školy. Kvůli zameškané praxi nastoupil zpět do prvního ročníku učiliště kuchař a číšník v Bzenci. O lži, ve které svoje zranění z pádu ze zábradlí svedl na tři romské mladíky, Petr mluvit nechce. „Asi má obavy z reakce svých nových spolužáků,“ myslí si matka.

Nikdo nevyhrožuje

Poté, co se matka Oksana Zhyvachivska všem za Petrovu lež veřejně omluvila, se i ona obávala, že se kvůli nevraživosti okolí bude muset z malého města na jihu Moravy odstěhovat. „Naštěstí k tomu nemáme důvod. Lidé moji omluvu přijali, nikdo nám nevyhrožuje, s místními Romy se zdravíme,“ oddechla si tři měsíce po nešťastné události Oksana.

Petrův případ, který v Břeclavi spustil i demonstraci proti Romům, ale stále není uzavřen. Břeclavská policie na popud státního zastupitelství šetří, zda ho lze za něco stíhat.