Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka o synovi, který svedl ztrátu ledviny na Romy: Je mu to líto

Autor: Gabriela Peringerová, Kjos - 
24. května 2012
17:28

Její syn Petr (15) se těžce zranil při blbnutí na břeclavské ulici. Přišel o ledvinu a vytasil se s vylhanou historkou, že ho zmlátili Romové. Jeho matka Oksana se za syna teď omlouvá a uvažuje, zda opustí Břeclav.

Její syn lhal, když tvrdil, že kvůli Romům přišel o ledvinu. Pravda je jiná, úraz utrpěl, když machroval před holkami. Jeho matka Oksana Zhyvachivska mu do poslední chvíle věřila, nyní neví, co má dělat. Všem se omluvila a také vrátila 100 000 korun, které její rodině daroval zpěvák Michal David.

Na chlapce, který svojí lží spustil lavinu nepokojů se ale obyvatelé města zlobí. Především místní Romové se cítí podvedeni a volají dokonce po odchodu rodiny z města.

„Musím se omluvit Romům a všem ostatním lidem ve městě. Petr si uvědomuje, co provedl a chci říct, že celou naši rodinu jeho lež velice zasáhla,“ řekla Blesku matka chlapce den poté, co kriminalisté po výslechu na detektoru lži přiměli chlapce říct pravdu.

Přestože policie tvrdí, že žádné potyčky a nepokoje ve městě nehrozí, je nyní v Břeclavi cítit velká nevraživost vůči chlapci a jeho rodině. Z úst romských obyvatel dokonce zazněla slova jako vyhoštění a odplata.

„Je šílený, obvinil naše děti. Policajti je vozili do Brna k výslechu. Omluvu chci, aby přišla ke mně domů,“ prohlásila Romka Irena Danielová.

Matka chlapce, která je ve špatném psychickém stavu, se také sešla se starostou města Oldřichem Ryšavým. „Podstatné je, aby byl v Břeclavi klid. Chlapec udělal velkou hloupost, snad to pro něj bude ponaučením,“ uvedl starosta.

Vedoucí břeclavské pobočky IQ Roma servis Karolína Rejlková přesto vyzvala místní Romy k tomu, aby se zdrželi nenávisti. Podle ní chlapec nečekal, jaké bude mít jeho prohlášení následky a místní Romové si z celého případu vezmou ponaučení.

Rozhovor s matkou mladého lháře:

Vysvětlil vám Petr proč lhal?

"Ano. Petr je nyní se mnou doma, probrali jsme to spolu. Petr to bere moc špatně, uvědomuje si co provedl."

Jak je to s penězi, které jste dostali od zpěváka Michala Davida?

"Vrátili jsme je."

Myslíte, že nyní můžete v Břeclavi zůstat?

"Zatím jsem o tom, že bych se odstěhovala z Břeclavi neuvažovala. Ale co vše se stane, to ukáží další dny."

Video  Petrova matka se omlouvá Romům.  - Gabriela Peringerová
Video se připravuje ...

rudyptak48 ( 28. května 2012 16:39 )

Srovnání čistě náhodné i když poněkud tragikomické... rom = cikán. Když si rozebereme smysl zkratky ROM, ledacos nám to napoví. ROM (Read Only Memory) je v informatice typ elektronické paměti. Informační obsah ROM je do paměti trvale uložen (vypálen) při výrobním procesu, a nelze ji později přepsat. Pokud je v paměti chyba, je nutné celou paměť vyměnit. Používá se pro uložení firmware v elektronických přístrojích, dříve také ve starších počítačích. Specifickým typem ROM paměti jsou lisované kompaktní disky CD, DVD a flasch disky (zástrčky). Tolik k vysvětlení pojmu Rom. Nechtějme tedy po cikánech (Romech) flexibiltu. Jejich geny v DNA, nejsou k tomu uzpůsobené. Nechci být ani rasista, ani jejich obhájce. Zkrátka, kde nic není, ani smrt nebere... Smiřte se s tím, že to s nimi lepší nebude. Dalším příbuzenským křížením se jen vrší dědičné vady, a tudíž to bude jen horší

lamis ( 27. května 2012 14:24 )

presne tak to je ,kazdy ma netrovy pupek ,chrtany oveseny metrovymi, zlatymi retezy ,nejdrazsi hodinky ,zlaty prsteny a a okolo sebe , tlusty tehotny cigny a 50 parchantu ,to jsou nasi ,chudi ponizovani ,cerni, obcane ,jak se jim tady spatne zije, je to na nich videt samozrejme si vozi ***e v nejdrazsich autech, v tech si jezdi i pro pridavky

lamis ( 27. května 2012 14:08 )

a ty, otravujes lidi, tvymi nesmysli o morgosich,ty tvoje proslovy a moudrosti, kdo je stastny a ne, jsou uz trapne ,porad dokola ,napis neco noveho ,asi, ty si s tim, skracujes zivot ,jak jsi trapna

lamis ( 27. května 2012 14:03 )

bingooooooooooooooooo

arcaben ( 27. května 2012 13:28 )

e44:

Zobrazit celou diskusi