Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Srdce Havla nevydrželo vedra, půjde do chládku

Autor: ČTK, mivr - 
3. července 2012
22:51

Voskové srdce Václava Havla nevydrželo tropická vedra a začalo se roztékat. Plastika vytvořená umělci Romanem Švejdou a Lukášem Gavlovským ze zbytků svíček, které lidé nosili na různá místa po smrti bývalého prezidenta, proto musí předčasně opustit Litomyšl. Přestěhuje se do chladných sklepů hradu Grabštejn na Liberecku.

Voskové srdce je od začátku června na nádvoří bývalého pivovaru v Litomyšli, kde mělo podle původních plánů zůstat až do závěrečného koncertu Smetanovy Litomyšle v neděli 8. července. Už ve středu ho ale začnou výtvarníci rozebírat. "Dělali jsme všechno proto, aby mohlo srdce zůstat na nádvoří až do neděle, instalovali jsme tam i klimatizační jednotku. Srdce ale v těch vedrech změklo, ztrácí tvar a bortí se," řekl spoluautor plastiky Lukáš Gavlovský.   

Výtvarníci ho proto musí rozebrat a odvézt. Cenný náklad zamíří na hrad Grabštejn do tamních chladných sklepů, kde bude plastika ve stálé teplotě a ani tropická vedra jí neublíží. Nejprve bude ale třeba umístit jednotlivé části do dočasného úložiště a teprve v neděli ho začnou výtvarníci restaurovat a znovu skládat v hradních sklepích.   

Jak dlouho srdce na hradě zůstane, není zatím podle Gavlovského rozhodnuto. "Určitě to bude nejméně do benefičního koncertu, který se na hradě uskuteční 18. srpna," ujistil výtvarník. Není podle něj ale vyloučeno, že voskové srdce zůstane v chladných sklepích grabštejnských mnohem déle. Přestěhovat by se pak totiž mělo zřejmě na pražské letiště v Ruzyni, nejprve ale bude podle Gavlovského třeba pro něj prostor připravit.   

Gavlovský a Švejda zvolili pro svou plastiku tvar otevřeného srdce, do kterého lze vstoupit. Grabštejn bude teprve třetím místem po Praze a Litomyšli, kde bude dva metry vysoké a 2300 kilogramů vážící voskové srdce vystaveno.

hu11 ( 4. července 2012 07:26 )

Nejlepší by ho bylo hodit do Vltavy a nechat ho plavat

stekavka ( 4. července 2012 07:12 )

Asi nestačí co dělá vláda,tak ještě začnou lidi dráždit Havlem,to už je trochu moc.Zkazili lidem Vánoce a teď zase léto,co bude příště.

aksura ( 4. července 2012 06:54 )

aronak ( 4. července 2012 06:25 )

nechápu, co je na vyhořelých svíčkách tak cenného

Zobrazit celou diskusi