Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za peníze miliardáře Bakaly: Havlova knihovna má bazén a čtyři výtahy!

Miliardář Bakala chce postavit Knihovnu Václava Havla ve starobylém domě na Hradčanech
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Richard Veselý, zunk - 
30. května 2012
06:08

Z Domu u Drahomířina sloupu na Hradčanech by se měl stát palác se dvěma bazény, výtahem a podzemními garážemi. To vše v rámci Knihovny Václava Havla, kterou hodlá zbudovat Zdeněk Bakala (51). V domě nyní zůstává poslední nájemník, který odmítá dům opustit.

Podle odpůrců přestavba cenný dům nenávratně zničí. Přestože na přestavbu domu ještě není vydané stavební povolení, stavební práce už začaly. „Pod záminkou záchranných prací se začaly bourat nejen novodobé sádrokartonové příčky, ale i vestavby pocházející z první republiky. Nejméně v jednom případě byla také porušena nosná zeď, což může vážně narušit statiku domu,“ řekl Blesku právník Petr Kužvart, který v kauze zastupuje odpůrce přestavby.

„Naprosto nedává smysl, aby byl v plánované knihovně vybudován bazén, čtyři luxusní apartmány nebo podzemní garáže, vydávané za "bezpečnostní archiv". Kvůli těm by se měla dokonce odtěžit skála, na které dům stojí,“ dodal právník.

Z domu, který v roce 2009 za 200 milionů korun koupil miliardář Zdeněk Bakala, se už vystěhovalo sedmnáct rodin. Zůstává v něm poslední nájemník Bohumil Vejtasa (62), který obývá byt v podkroví. Vystěhovat se odmítá, přestože mu už za byt bylo nabídnuto 6,5 milionu korun. „Je to asi čtvrtina tržní ceny. Ale já neodejdu za žádnou cenu. Bydlím v tom bytě čtyřicet let a sám jsem ho vybudoval. Jsem pevně odhodlán v něm dožít a zemřít,“ řekl Blesku Vejtasa. Tento muž proslul konfliktem se svým bývalým sousedem, tehdejším ředitelem Sazky Alešem Hušákem. Vrazil mu kdysi facku..

Co na to Bakala

Mluvčí miliardáře Zdeňka Bakaly rozhodně popřel, že by měla přestavba památku jakkoliv poškodit. „Projekt posuzoval Národní památkový ústav i městští památkáři a prošlo to. Jsou to liché obavy a účelová argumentace právníka, který zastupuje pana Vejtasu. Záchranné práce, které se na místě provádějí, navrhl Stavební úřad Prahy 1."

Co vadí odpůrcům nové stavby

● Prolomení fasády a odtěžení skály pod domem kvůli plánované výstavbě bezpečnostního archivu

● Vybudování nových střešních oken a prosklení

● Demolice schodiště kvůli instalaci nového výtahu

● Překrytí dvora kotvené ve stěnách domu

venxa ( 30. května 2012 15:20 )

Co to tady pisete za blbosti? Pan Vejtasa neni majitel bytu ale je najemnikem. Jako takovy si nemuze delat zadne naroky na ten byt, nezalezi jestlize ho pronajima pul roku nebo ctyricet let. Podle platnych zakonu muze majitel nemovitosti nakladat se svym majetkem k osobni spokojenosti. V pripade ze jde o cinzovni dum staci kdyz uredne oznami vsem najemnym partajim ze rusi najemny status za ucelem bud rekonstrukce nebo vyuzitim objektu pro vlastni pouziti. Po urednim vyrizeni zadosti maji vsechny partaje 3 mesice na vyklizeni bytu. V pripade ze se nekdo vzpecuje staci zavolat soudniho urednika(sherifa) a pod jeho dohledem je byt odemcen a veskery majetek prislusneho cloveka je vynesen na verejne prostranstvi(ne na pozek nalezejici k domu) a cela zalezitost tim konci. Zbyva jen dodat ze pripady uredniho vystehovani jsou jsou temer vzdy socialne slabi jedinci nebo rodiny(tzv.prizivnici) kterym mesto opatri bydleni v nektere z mestskych budov pro sociale slabe. Pokud se jim to nelibi jsou volni opatrit si zamestnani a postavit se na vlastni nohy.

jana999 ( 30. května 2012 14:10 )

to nebude knihovna, to je jen zástěrka, to bude takový lepší bordel, a budou tam chodit hlavně ti co to schválili. Koukám, že památkový ústav můžeme zrušit, stejně nemá žádnou pravomoc

jana999 ( 30. května 2012 14:08 )

postaví? tady spíš zničí,

enriko ( 30. května 2012 10:58 )

To není jeho problém, to je snad problém těch lidí.Máte to nějaké pomotané.

enriko ( 30. května 2012 10:57 )

jejich věc.

Zobrazit celou diskusi