Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Místo Karviné je Bakalovo! Lidé protestují proti další těžbě OKD

Autor: Ivana Žáková - 
14. května 2012
17:30

Řidiče přijíždějící do Karviné přivítaly neobvyklé nápisy. Dopravní cedule oznamující začátek města byla přelepena nápisy „Prodáno“ a „Bakalovo“. Záměr společnosti OKD, v níž má uhlobaron Zdeněk Bakala vlastnický podíl, dále těžit pod Karvinou, způsobil ve městě poprask.

V Karviné to už dva měsíce doslova vře. Jako nehorázný podraz vnímají zejména obyvatelé Starého Města rozhodnutí spol. OKD, že začne těžit uhlí pod touto celou částí Karviné. Staré Město má zmizet z mapy a v důsledku těžby se propadne o nejméně sedm metrů a skončí pod vodou.

O skončení platnosti dohody, že se pod touto zelenou částí města nebude těžit, se tiše mlčelo. Lidé se tam stěhovali už z poddolovaných míst, spravovali a stavěli nové domy.

„Magistrát nás zaprodal a teď hraje mrtvého brouka. Lidé z celé Karviné si ale dobře uvědomují, že Staré Město je vstupní bránou a pokud se změní v jedno velké jezero, nevyhnou se postupující těžbě ani další části města,“ vysvětlila Blesku Silvia Škulaviková (69) z Občanského sdružení Karviňáci proti těžbě zřejmé důvody, proč někdo dopravní ceduli přelepil zmiňovanými nápisy.

„My s tím ale nic společného nemáme. Bylo by absurdní, abychom ještě tak veřejně upozorňovali na Bakalu, když podle nás nemá zrovna čisté aktivity,“ řekla dále Škulaviková. Domnívá se, že ceduli někdo přelepil z recese, anebo člověk, který chce bránit své město, kvůli těžbě má přijít o dům a je už na pokraji sil.

Nápisy se objevily v místech, kde jsou území rekultivovaná po těžbě uhlí, a patří OKD. „Zkontrolovali jsme všechny tabule na příjezdech a vše odstranili. Přelepení dopravních cedulí lze brát jako trestný čin poškozování cizí. Případ dále předáme k řešení policii a krajskému úřadu, protože nápisy se objevily na cestě patřící státu," sdělila Blesku mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Porušení zákona, kdy bylo přelepeno dopravní značení „obec“ policie zatím šetří podle přestupkového zákona. „Vyčkáme na vyčíslení škody. Pokud by přesáhla pět tisíc korun, pachateli hrozí až rok vězení,“ upozornila mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

gogo ( 15. května 2012 14:47 )

Pán je uhlobaron ?

marie60 ( 15. května 2012 07:53 )

luckypunch ( 15. května 2012 07:48 )

To co se děje na Karvinsku je důkaz, že lze koupit cokoliv. Stačí jen přihazovat patřičné sumy na ministerstvo, vedení města Karviné a pak pár drobných za nemovitosti lidem a ze země vykouknou miliardy a že se to někomu nelíbí, tak mu trošku přidáme a je to. A to že zmizí 60 -ti tisícové město, koho to zajímá, však ti lidé přeci odešli dobrovolně. Škoda že není uhlí pod Prahou, Bakala by jí nechal zbourat....

terkatreperka ( 15. května 2012 06:47 )

Oni si snad všichni nechali udělat platiku na ty přiblblé úsměvy!!

derek ( 14. května 2012 23:57 )

Bakala koupil ČSSD a platí půlku politické scény. Nákup dolů byla fantazie. Patria byla prodána KBC za 150 000 000 Kč. A najednou šikulka Bakala vlastní majetek za 52 miliard Kč. A vládě zaplatili 4,2 miliardy korun. Kdo za to dostal byt byl Sobotka a stejně jako Gross od Babiše dostal byt za Unipetrol a oba drobné k tomu.Kradou všichni politici a všude.

Zobrazit celou diskusi