Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Voda vyděsila lidi na Klatovsku, v Kocourově zaplavila domy

Příseka na Jihlavsku - i tady zaplavila voda několik domů
Příseka na Jihlavsku - i tady zaplavila voda několik domů  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Kjos - 
4. července 2012
07:07

Po večerních deštích se prudce zvedly hladiny některých menších toků na Klatovsku, zejména na Šumavě. Nejhorší situace byla v Kocourově na Klatovsku, kde se přehnala stoletá voda. 

„Pršelo tady od sedmi hodin večer. Kolem osmé jsme se šli podívat, jak to vypadá s vodou v potoce, jestli ji stíhá brát. To ještě byla v korytě. Pak ale začala stoupat před očima. Přítel stačil ze dvora odvézt dvě auta, a když se vrátil, měl vodu po pás,“ popsala dramatické okamžiky v Kocourově pro novinky.cz Zdeňka Mazancová, která bydlí v domě, podél kterého potok teče.

Po půlnoci byl podle informací Českého hydrometeorologického ústavu třetí povodňový stupeň také na Šumavě na Křemelné ve Stodůlkách, druhý stupeň na Ostružné v Kolinci a první stupeň na Otavě v Rejštejně.

U několika desítek případů zasahovali hasiči. Nad ránem se situace uklidnila, kolem 5:00 byl druhý povodňový stupeň na Otavě u Sušice, jinde voda opadla. Na mnohých místech však stále komplikuje doprav.

Podle předpovědi meteorologů mělo do rána v kraji napršet až 20 milimetrů srážek. Záplavy postihly zejména Klatovsko. Voda zaplavila vozovky v Mochtíně, Chlistově a v Kolinci. Na místě jsou stále hasiči a policisté. V Myslovicích na Klatovsku přetékala voda z rybníka, tekla po silnici a zatopila i jeden dům, řekl ČTK jeden z obyvatel vesnice. Neprůjezdná je stále obec Běšiny, kde se rozvodnil potok. Hasiči vyjížděli také k Plánici a do Těšetin, kde se nemohli dostat kvůli vysoké vodě lidé z bývalého mlýna. Zvednutá hladina potoka podemlela silnici u Podolí nedaleko Klatov.

Foto z noční bouřky posílejte na tip@blesk.cz, děkujeme!

naidka ( 4. července 2012 19:49 )

Lidí v záplavových oblastech je mi taky strašně líto. Jednak se musí bát každého většího deště a navíc jejich domy, kdyby se chtěli odstěhovat, nikdo nekoupí. Loni se vyskytovaly tzv. bleskové povodně a ty můžou udeřit i tam, kde záplavy vůbec nebyly.

eillenn ( 4. července 2012 18:26 )

Situace se opakuje každým rokem v létě: tropy-lijáky-pvodně. Letos je to deset let od povodní,které zasáhly celou republiku. Tak ať se to neopakuje . Lidí v Kocourově mi je líto. Snad nebude hůř

naidka ( 4. července 2012 14:58 )

Bleskáči si mysleli, že na Klatovsku je původní slovenská obec, no.

kdoasi ( 4. července 2012 09:05 )

Pleskači,než něco zveřejníte,zjistěte si údaje...ne Kocurov, ale Kocourov

Zobrazit celou diskusi