Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Meteorologové: Divoké bouřky vydrží do pátku!

Bouřky vydrží až do pátku
Bouřky vydrží až do pátku  (Autor: Foto Blesk)
Autor: Kateřina Kycltová, Tereza Hořínková - 
3. července 2012
06:20

Blesky, které už od soboty rozsvěcí českou oblohu, nekončí... Výstraha před silnými bouřkami a přívalovými dešti dnes večer sice končí, podle dalších předpovědí tropické počasí doprovázené bouřkami vydrží do pátku.

„Během noci ze včerejška na dnešek zasáhly bouřky spíše východ a jih našeho území. Bouřkové období však bude pokračovat i v dalších dnech, a to už i na zbytku republiky,“ řekl Blesku mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák s tím, že pro začátek prázdnin je taková četnost bouřek typická, v srpnu jich už bývá méně. „Běžně bouřka trvá 1 – 2 hodiny a udeří při ní až tři tisíce blesků. Takové bouřky, jaké nás zasáhly v minulých dnech, však trvaly i celou noc, což je velmi výjimečné. Udeřilo během nich až 10 tisíc blesků,“ dodal Dvořák.

Ti, kteří z bouřek mají asi největší radost, jsou "lovci bouřek". „Současné období lze považovat za vrchol bouřkové sezony, ale samozřejmě nepohrdneme ani bouřkou v dubnu nebo v září, když na to přijde,“ pochlubil se Blesku Jan Drahokoupil z Amatérské meteorologické společnosti, pod kterou spadá server bourky.com.

Bude zase třicet i více

Celý týden se budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat mezi 26 až 30 stupňů, na východě budou stoupat až k 33 stupňům. Ranní hodnoty nebudou klesat pod rozmezí 20 až 16 stupňů, na řadě míst republiky tak budou zaznamenány tropické noci.

Lov bouří = Stormchasing

Když se řekne stormchasing, jen úzká skupina lidí si vybaví co se pod tímto pojmem opravdu skrývá. Jde o činnost, kdy se lidé snaží dostat do bezprostřední blízkosti bouře buď za účelem provedení nějakého měření, či zdokumentování situace. Někteří fotografové pronásledují bouřky za účelem focení bouřkové oblačnosti a blesků. Jsou také lidé, kteří se o bouřky zajímají a rádi je pozorují zblízka, dokumentují jejich sílu a popřípadě podávají informace lidem, kteří by mohli být bouřkami ohroženi.

Jak je hrom daleko?

Když vidíte blesk a až po nějaké době slyšíte hrom, přemýšlíte, za jak dlouhou dobu bouřka dorazí k vám. Podle jednoduchého vzorce si to můžete spočítat. V okamžiku, když zaznamenáte blesk, začněte počítat sekundy do doby, dokud neuslyšíte hrom. Pak přestaňte. Číslo, které vyjde, vydělte číslem tři. Výsledné číslo znamená počet kilometrů, které vás dělí od bouřky. Například napočítáme 30. Číslo, ke kterému dospějeme, vydělíme číslem 3 a výsledek je 10. Deset kilometrů je bouřka od nás vzdálena.

marie60 ( 6. července 2012 11:47 )

Doufám, že hezké počasí bude i v srpnu a to hlavně kolem Vavřince.To u nás bývá pout´.

Zobrazit celou diskusi