Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těžce nemocní se nedoplatí! Od července je čekají další platby za léky

Těžce nemocné čekají od července další platby za léky, ministerstvo zdravotnictví viní VZP
Těžce nemocné čekají od července další platby za léky, ministerstvo zdravotnictví viní VZP  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Oldřich Tichý - 
22. května 2012
14:43

Od července se bude platit za více léků a řadě těžce nemocných hrozí, že se nedoplatí. Ministerstvo zdravotnictví však obviňuje VZP, která prý blokuje výjimky pro těžce nemocné na platby jejich léků.

Je po operaci slinivky a jako jeden z léků užívá Panzytrat. Na recept ho Petr (40) z Plzně kupuje za 200 korun. Od července mu hrozí, že dá za balení přes šest stovek.

Stejný problém čeká desítky tisíc lidí s různými nemocemi. Podle ministerstva zdravotnictví za to může VZP – blokuje prý, aby vážně nemocní měli výjimku z nového systému placení za léky.

Už za šest týdnů přestanou pojišťovny přispívat na všechny léky, které lze teď dostat jak na recept, tak volně. To není nic nového – ministerstvo o tom mluví už půl roku.

Doposud ale slibovalo, že vážně nemocní lidé budou mít výjimky. Léky potřebují často ve velkém množství a zaplatit je by mohlo být nad jejich možnosti. „Teď bohužel hrozí, že se řada vážně nemocných pacientů může dostat do problémů,“ připustil včera mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

VZP podle něj dohodu o výjimkách blokuje a pokud nepovolí do konce května, výjimky prostě nebudou. Ministerstvo by chtělo dál přispívat ze zdravotního pojištění třeba onkologickým pacientům na projímadla, nemocným s cystickou fibrosou na léky usnadňující vykašlávání nebo na multienzymy lidem s onemocněním slinivky. Doporučili to experti a podle Sršně to akceptovaly i ostatní pojišťovny kromě VZP. Blesk proto požádal VZP o vyjádření, ta ho ale zatím nedodala.

sakra ( 23. května 2012 11:09 )

Jen to ty moulo sváděj na VZP, sám jsi toho strůjcem!!!!

sakra ( 23. května 2012 11:08 )

Hegera okamžitě vykopat spolu s jeho kamarády Šnajdrem, Šťastným a spol. To není ministr, ale asociální vů.l!!!

martikiii ( 22. května 2012 19:58 )

jak to tak sleduju, tak tato země bude jen pro zdravé, bohaté, vyžírky a zloděje...

sabinecka ( 22. května 2012 19:46 )

Toto je vynikající diskriminace nemocných lidí. Čert vem Kalouska i s jeho vládou a všechny ty, kteří toto zaviňují. To je jenom likvidace lidí, hnus, fuj.

illis ( 22. května 2012 19:24 )

Tohle vše je interes všech zúčastněných . Framaceutické firmy neustále zvyšují ceny léků, přemrštěné platy dávají těm, kteří drahé léky za plného provozu ordinace vnucují lékařům . Pacient pak čeká v čekárně, až se laskavě obchodní zástupce vykecá a se spokojeným úsměvem odkráčí z ordinace . Ve výsledku na to vše doplatí pacient . Nechápu, proč firmy nenabízí léky přes Internet, proč musí draze platit ty, kteří si nakonec mnou ruce .

Zobrazit celou diskusi