Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jeďte u břehu, je to reklama, přikázali kapitánovi Concordie

Autor: simao, ČTK - 
23. ledna 2012
05:00

Kauza italské výletní lodi Concordia nekončí. Zbabělý kapitán obviňuje z havárie společnost, která ji vlastní. Prý ho nutili, aby jezdil blízko u břehu - kvůli reklamě! Loď nakonec pozornost opravdu přitáhla. Lodní tragédie je reklamou jak vyšitou. Přímo do Itálie přitáhla tisícovky zvědavců.

Počet známých obětí po ztroskotání italské výletní lodi Concordia vzrostl na 13, jenže mrtvých může být nakonec víc, než se čekalo. Na lodi totiž byli i černí pasažéři. Není to však jediná věc, který se kolem potápějící se výletní lodi řeší.

Nedaleko místa jejího ztroskotání se totiž během uplynulého víkendu objevily tisícovky turistů. Někteří vyrazili ulovit jedinečné foto, jiní dokonce na netradiční piknik s ojedinělou scenérií potápějící se lodi... A do toho všeho si nedá pokoj se svými prohlášeními zbabělý kapitán.

Kapitán viní společnost, společnost kapitána

Mezitím, co pokračují pátrání, se dál přetřásá otázka viny - "kapitán zbabělec" Francesco Schettino, který rozhodně neopustil loď jako poslední, nyní přišel s novou verzí.

Nepopírá, že udělal chyby, ale za ztroskotání dle něj může i společnost, vlastnící loď. Nutila ho totiž prý jezdit poblíž pobřeží kvůli reklamě! Informaci přinesl deník Bild.

Společnost Costa Crociere, která loď vlastní, se již stačila od nehody distancovat a viní pro změnu kapitána. Prý zahájil evakuaci pozdě a navíc poskytoval falešné informace o nehodě.

Víkendová pátrání a hloučky turistů

Během víkendu pokračovalo prohledávání lodi, avšak s pauzami. Costa Concordia není žádný drobeček - má 1500 kajut, výšku jako dvacetipatrový dům a délku tří fotbalových hřišť... A navíc při neopatrném postupu hrozilo, že půjde rychle ke dnu.

Situace komplikovalo i to, že je ve vraku lodi nadále zhruba 2400 tun nafty, která stále čeká na odčerpání. Pokud se to nepovede, hrozí ekologická katastrofa.

Zatímco však záchranáři brázdili moře kolem Concordie, na břehu se shlukovaly tisícovky zvědavců, kteří vycítili šance na zajímavé fotky do rodinných fotoalb. Někteří si s sebou brali dokonce i děti a piknikové deky. Proč neposvačit s výhledem na potápějící se loď. To se nepoštěstí každý den. Celé rodiny tak obsadily na ostrově Giglio velkou část pobřeží.

Černí pasažéři na palubě?

Oficiálně jsou dále pohřešovány další dvě desítky osob, ve vzduchu se však vznáší jedno velké ALE. "Mohlo tam být x lidí, o kterých nevíme, že byli na palubě, kteří tam byli potají," řekl pro agenturu AP vyšetřovatel Franco Gabrielli.

Ozvala se prý nejmenovaná maďarská rodina, která tvrdí, že jejich dcera byla na lodi, ale nikoli na seznamu pasažérů. Vzal si jí tam prý jako černého pasažéra jeden ze členů posádky.

gogo ( 23. ledna 2012 13:22 )

K opuštěnému břehu a v noci kvůli reklamě ?? Co je tohle zase za blábol ??

dfghjk ( 23. ledna 2012 08:55 )

Hlavní poučení které z této události plyne je, že jsme opravdu národ hlupáků a kdybysme měli mít krále, nejlepšími kandidáty by byli nejspíš novináři, protože jak my jsme vždycky chytrý a jak je nám všechno jasné i když jde o událost někde v tramtárii, to nemá v světě obdoby. Smutné je, že ačkoliv se nám takové lekce dostalo už nejmíň tisíckrát, jsme furt stejný. Ach jo!

kukuku ( 23. ledna 2012 08:02 )

Socky asi přestaly nakupovat a jezdit na chalupy. "Bijecsocek" a "spokojenyobcan" už asi spokojený není.

takyjsemalkoholik ( 23. ledna 2012 06:56 )

Jeďte u břehu?? ....tak to snad Né! takovej příkaz nejde uposlechnout už z principu. Už proto,že s lodí se nejezdí,ale pluje!!

dobrotka ( 23. ledna 2012 06:34 )

Spolecnost preci rekla, ze se bude snazit pro kapitana udelat maximum. Ale ted teda nevim Meli by kapitana prohlasit za nesvepravneho, protoze to, co a jak rika, tomu plne nasvedcuje

Zobrazit celou diskusi