Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragédie ve Studénce: Oběti mají konečně památník

Autor: Ivana Žáková, Kjos - 
6. srpna 2011
22:52

Po třech letech od jednoho z největších železničních neštěstí v Česku se jeho oběti dočkaly ve Studénce památníku. Monument z betonu je čtyři metry široký a vysoký dva metry. Stojí u tratě nedaleko místa, kde se 8. srpna 2008 zřítil most před projíždějící vlak.

Odhalit pomník a jako každoročně vzpomenout na oběti tragédie, při níž zemřelo osm cestujících, přišlo v sobotu na dvě stě lidí. „Chtěli jsme pořádný monument, aby se stal mementem a byl by dobře vidět i z projíždějícího vlaku, proto došlo k takovým průtahům. Brzdila nás různá nezbytná povolení,“ řekla Nedělnímu Blesku Naděžda Tomíčková z Dětřichova u Svitav, která ve vlaku také jela. Jako zdravotní sestra dala první pomoc desítkám zraněným a dnes je předsedkyní občanského sdružení Comenius 2008 Studénka.

Bez nároku na odměnu vytvořil památník sochař Miroslav Rybička z Jistebníku, který sám kdysi přišel o syna při dopravní nehodě. Motiv díla připomíná střet dvou hmot, železa a betonu, tedy vlaku s mostem. Na památníku je také vyryto osm křestních jmen obětí. Jeho postavení stálo asi 200 000 korun. „Ti, kteří tak hrozné neštěstí zavinili, by sem měli chodit často a prosit o odpuštění,“ poznamenal sochař Rybička.

Památník odhalil strojvedoucí Jiří Šindelář (55) společně se svojí ženou Danou. Právě on zachránil další životy, když se pokusil vlak zastavit. Stavebníci, kteří jsou obžalováni z tragédie ve Studénce, na pietní akt nepřišli. Přitom právě o nich se na místě nejvíc mluvilo. „Je to nehoráznost, že ještě nikdo nebyl potrestán a že se všichni snaží vyvinit,“ řekl Blesku Vítězslav Polák (42), který ve vlaku jel s dcerou. Také manželé Fierlovi z Bohumína, kteří přišli o syna Martina (18), mají strach, že viníci nebudou řádně potrestáni.

Zobrazit celou diskusi