Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlé Saúdce zachutnalo „zakázané ovoce“: Snídá slaninu, popíjí víno a kouří

Autor: Mii - 
12. března 2019
15:00

Saúdka Rahaf Kunúnová, která na sebe v prosinci strhla mezinárodní pozornost svým dramatickým útěkem z Kuvajtu, si svůj nový život v Kanadě užívá plnými doušky. V zemi oslavila své 19. narozeniny a říká, že to jsou první narozeniny, které prožila jako svobodná žena. Jako svou prioritu má naučit se anglicky a chce pomáhat ostatním ženám, které se nachází v těžké situaci, v jaké byla ona. Uvádí to web deníku Daily Mail.

Příběh Rahaf Kunúnové se odehrál začátkem roku, kdy mladá Saúdka utekla od své rodiny a z letiště v Kuvajtu odletěla do Bangkoku v Thajsku. Své rozhodnutí vysvětlovala tak, že ji její příbuzní – hlavně otec a bratr – psychicky i fyzicky týrají a ona to nechce dále snášet. Vzdala se islámu a prchla nejdále, co jí její prostředky dovolovaly.

V Thajsku ale úřady Kunúnové zabavily pas a ona se začala bát, že bude poslána zpět. Zabarikádovala se tak ve svém hotelovém pokoji a na twitteru psala zprávy o své situaci. Nakonec její případ prověřila uprchlická agentura OSN a přesunula ji do Kanady, kde byl dívce udělen azyl.

Ochranka i hrozby smrtí

Ačkoli se musí Kunúnová všude pohybovat s ochrankou a neustále jí chodí smrtelné výhrůžky, cítí se volnější než kdy předtím. Už prožila v Kanadě své první narozeniny a na twitteru vyjádřila, jak je za svoji současnou situaci vděčná. Konkrétně uvedla, že jsou to „první narozeniny, které prožívá jako svobodná žena“ a že „se znovu narodila“.

V zemi zkouší vše, co dříve nemohla. Jelikož se zřekla islámu, snídá například slaninu. Sdílela také fotky, jak pije červené víno a drží zapálenou cigaretu. Všechno jsou to věci, za které by byla ve své zemi krutě potrestána, ne-li smrtelně. Změnila si i jméno, nyní si říká Rahaf Muhammadová.

Svůj čas v Kanadě chce ale strávit i produktivními činnostmi. Na tiskové konferenci po udělení azylu uvedla, že její hlavní prioritou je naučit se anglicky. Má také v plánu věnovat se pomoci ženám, které jsou utlačovány svým okolím podobně jako dříve ona. „Chci, aby zažily stejný pocit svobody jako já při příjezdu do Kanady,“ popisovala Kunúnová.

prasatkopernicek ( 12. března 2019 20:46 )

Hlavně když ji nechají kozy a pitchu.

Fantomas12345678 ( 12. března 2019 18:08 )

Dostala rozum. Vitam ji v 21 stoleti.

offline ( 12. března 2019 17:57 )

Takových frajerek je tam ještě pár milionů. A všechny by rády do Kanady. Musí se to změnit u nich doma, jinak to nemá sebemenší význam.

Srna1 ( 12. března 2019 17:49 )

Spící buňka ???

egyptanka ( 12. března 2019 17:11 )

Jsem tvrdě proti přijímání uprchlíků. Ale této Saúdce fandím. Je to frajerka.

Zobrazit celou diskusi