Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mučení, bití, výhrůžky. Saúdky ve vězení trpí, Britové chtějí mezinárodní šetření

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2019
18:15

Aktivistky za lidská práva, které byly zadrženy v Saúdské Arábii, čelí ve věznicích teroru a mučení. Jsou drženy v nelidských podmínkách, jejich věznitelé jim odpírají spánek, jsou terčem různých útoků a výhrůžek. Britští poslanci na základě předložených svědectví a důkazů vyzvali k vyšetřování. Saúdská Arábie podle nich porušuje mezinárodní zákon, informoval deník Guardian. O osudu své sestry pro stanici CNN promluvil bratr jedné z uvězněných aktivistek.

Britští poslanci projednávali otázku uvězněných saúdských aktivistek. Schůzi vedl konzervativec Crispin Blunt, který dříve s královstvím úzce spolupracoval. Podle posledních informací rijádská vláda vězní několik žen, Britové požadovali od Saúdů přístup k Saúdkám, ale nedostali zatím žádnou odpověď. Saúdský velvyslanec ve Velké Británii princ Mohamad bin Nawwaf bin Abdulaziz na výzvu poslanců nereagoval.

Bičování a elektrošoky

Konkrétně probírali případy 8 žen, které byly zadrženy vloni na jaře. K dispozici měli také svědectví rodin a důkazy, které nashromáždila lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Aktivistky jsou ve věznici mučeny, je jim odpírán spánek a jsou drženy na samotce. Ženám se nedostává potřebné lékařské péče, kontakt rodinou je jim umožněn jen zřídka. Bratr jedné z nich, Lúdžajn Alhaslúlové (29), uvedl, že jsou ženy bičovány, dostávají elektrošoky a jsou zneužívány. Jeho sestra mu to sdělila během jedné z mála návštěv, které jí vláda povolila.

„Řekli jim, že je znásilní, zabijí a hodí do kanálu“

„Sestru zatkli v květnu 2018, od té doby je ve vězení. Řekla, že je stráže vodí do sklepa, které ona a ostatní ženy přezdívají hrůzostrašný palác, tam je mučí,“ popsal minulý týden Walid Alhaslúl, jeho svědectví přinesla stanice CNN. 

„Řekli jim, že je znásilní, zabijí a hodí do kanálu,“ sdělil novinářům Alhaslúl. Mučení prý přihlíží bývalý poradce korunního prince Saud al-Kahtaní, který je zapleten i do vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

Jedna ze zatčených aktivistek Lúdžajn Haslúlová Jedna ze zatčených aktivistek Lúdžajn Haslúlová | reprofoto/twitter

„Zodpovídají za to pravděpodobně lidé z nejvyšších kruhů vlády,“ uvádí zpráva britských poslanců. Vina podle nich leží nejen na mučitelích, ale i na těch, kteří dali příkaz k zatčení.

Místo řidičáků vězení

Zadržené Saúdky byly zapojené do kampaně za to, aby mohly ženy v království řídit i bez svolení svých opatrovníků. Což vláda korunního prince Mohamada bin Salmána loni povolila, aktivistky skončily ve vězení měsíc před tím, než výnos vstoupil v platnost. Ženy byly označeny za vlastizrádkyně, jejich akce podle úřadů ohrožuje  vládu.

Saúdská Arábie je absolutní monarchií, kde jsou zakázány politické strany i veřejné protesty. Tamní vláda tvrdí, že nemá žádné politické vězně, a odmítá obvinění, že jsou zadržené Saúdky týrané. Dodávají, že pod státním dohledem jsou všichni aktivisté, a to z důvodu, aby nebyla narušena sociální stabilita.

Výpovědi lidí, kterým se podařilo s ženami setkat, jsou šokující. Podle nich jsou aktivistky podvyživené, je na nich evidentní špatné zacházení a týrání. „Zadržené aktivistky jsou v tak špatném stavu, že případ vyžaduje mezinárodní šetření. Byl jim odepřen kontakt s právníkem, s rodinou i zdravotní péče. Ženy jsou týrány psychicky i fyzicky. To odpovídá mezinárodní definici mučení,“ uvedl Blunt.

Saúdové terčem západní kritiky

Západní státy znepokojuje vláda saúdského korunního prince bin Salmána, který de facto stojí v čele království. Princ čelí ostré kritice kvůli vraždě opozičního novináře Chášukdžího z loňského října, zločin vykonala skupinka vysoce postavených státních úředníků včetně členů jeho nejužšího kruhu poradců. Další obavy vzbuzuje právě zacházení s vězněnými aktivistkami.

„Saúdská Arábie stojí na hraně. Ještě není pozdě na to, aby se odvrátili od katastrofy,“ dodal Blunt. „Když jsem slyšela o případu, byla jsem v šoku, že k něčemu takovému došlo. Pak přišly zprávy o mučení, sexuálním obtěžování, hrozbách, že budou znásilněny… To je nepřijatelné a neomluvitelné,“ prohlásila poslankyně Layla Moranová.

Minulý týden rovněž západní státy pobouřilo rozhodnutí Rijádu, když odmítl vpustit zpravodajku OSN Agnes Callamardovou a její tým do budovy saúdského konzulátu v Istanbulu, kde byl zavražděn Chášukdží. Zpravodajce nebylo ani umožněno vyslechnout úředníky, kteří na konzulátu pracují.

Soud s vrahy Chášukdžího

Případ brutální vraždy Chášukdžího je stále otevřený, Rijád zatkl v jeho souvislosti 22 podezřelých včetně oblíbence korunního prince. Polovina z mužů minulý měsíc stanula před soudem, OSN však zpochybnila spravedlnost procesu. Saúdská vláda i nadále tvrdí, že král Salmán ani korunní princ o vraždě nic nevěděli.