Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Je to zrůda.“ Zavražděný novinář před smrtí ostře kritizoval prince

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. prosince 2018
13:10

Zavražděný saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží kritizoval vládu Saúdské Arábie, obzvláště pak režim korunního prince Mohamada bin Salmána. Ve svých článcích byl oproti soukromým zprávám velmi umírněný. Během komunikace s přáteli se na WhatsAppu nebál prince, přezdívaného MBS, označit za „zrůdu, která požírá ostatní“, uvedla stanice CNN.

Chášukdží udržoval kontakt se svými kolegy v Saúdské Arábii, ale také s dalšími lidmi, kteří odešli do exilu. S jedním z nich, Omarem Abdulazízem, si za poslední rok vyměnil více než 400 zpráv. Jejich tématem byl většinou korunní princ.

Mocný princ jako žravý Pac-Man

Chášukdží o princi mluvil jako o „zrůdě“, přirovnal ho k „Pac-Manovi, který požírá všechny, kteří mu stojí v cestě, odpůrce i zastánce“. Stanici CNN se podařilo získat exkluzivní přístup ke zprávám mezi Chášukdžím a Abdulazízem.

„Čím víc obětí má, tím víc jich chce,“ napsal novinář o korunním princi. Obával se o osud země v rukou „mladého, mocného a nevrlého“ vládce. „Nepřekvapí mě, až začne likvidovat i své podpůrce,“ uvedl Chášukdží v květnu, poté co byli zatčeni aktivistky a aktivisté za práva žen.

„Džamál věřil tomu, že problémem Saúdské Arábie je MBS. Domníval se, že ho někdo musí zastavit,“ sdělil Abdulaziz reportérům CNN. Společně plánovali založení internetového hnutí, které by hnalo saúdskou vládu k zodpovědnosti. Chtěli se zaměřit hlavně na studenty.

Novinářův přítel: Vina mě zabíjí

V srpnu se Chášukdží dozvěděl, že jejich konverzaci sledují saúdské úřady. „Bůh s námi,“ napsal spěšně Abdulazízimu, dva měsíce na to byl zavražděn. Abdulazíz v neděli zažaloval izraelskou společnost, která vyvinula software, díky němuž se Saúdům podařilo hacknout jeho telefon.

„Kyberútok na můj telefon hrál podstatnou roli na tom, co se stalo Džamálovi. Nesmírně mě to mrzí, ta vina mě zabíjí,“ prohlásil Abdulaziz. Aktivista proti saúdskému režimu začal vystupovat v roce 2014 během svého studia v Torontu, vláda mu kvůli tomu zrušila stipendium. Kanada mu ale nabídla azyl a v roce 2017 pak trvalý pobyt.

Chášukdží budoval elektronickou armádu

S Chášukdžím byl denně v kontaktu mezi říjnem 2017 a srpnem 2018, kdy společně budovali „elektronickou armádu“ mladých Saúdů, kterým chtěli například posílat SIM karty ze zahraničí a finanční podporu. Chtěli je vyburcovat k tomu, aby začali proti režimu vystupovat na sociálních sítích, začali jim říkat kybernetické včely.

„Twitter je zbraní saúdské vlády, šíří tam svoje tvrzení. Už tolikrát nás napadli, vyhrožovali nám a uráželi, až jsme se rozhodli něco dělat. Kybernetické včely měly být protiváhou vládních lží,“ vysvětlil Abdulazíz. „Musíme něco udělat. Budu se snažit vyřešit otázku financí,“ Chášukdží na projekt přispěl 685 tisíc korun a slíbil, že sežene další sponzory.

V srpnu ale vyšlo najevo, že Saúdové o jejich tajném projektu vědí. „Jak se to mohlo stát? Bůh nás ochraňuj,“ napsal Chášukdží. Abdulaziz nechal zanalyzovat svůj mobil v laboratoři Torontské univerzity. Experti odhalili, že byl telefon hacknutý pomocí vojenského špionážního softwaru.

„Princova tyranie nemá logiku“

Podle odborníka Billa Marczaka program na příkaz saúdské vlády vytvořila izraelská společnost NSO Group. Útokem hackerů se stalo hned několik disidentů. Saúdská vláda měla díky kyberútoku přístup k nefiltrovaným názorům Chášukdžího. „Miluje moc a útlak a potřebuje je předvést, ale jeho tyranie nemá žádnou logiku,“ napsal novinář o MBS.

Přesně kvůli takovým výrokům ho Saúdská Arábie, země, kde svoboda slova téměř neexistuje, považovala za zrádce. Disidenti nejsou v bezpečí ani v zahraničí. 

Abdulaziza v Kanadě kontaktovali dva saúdští diplomaté s tím, že mu vezou zprávu od korunního prince. Vyslanci mu oznámili, že ho MBS sleduje na Twitteru, následně ho vyzvali, aby se stavil na konzulátu a vyzvedl si nějaké papíry.

Chášukdží neuposlechl vlastní radu

„Džamál mi poradil, ať tam nechodím, ať se s nimi sejdu na veřejnosti, kde jsou kamery a spousta lidí. Zachránil mi život,“ svěřil se reportérům Abdulaziz. Chášukdží ale 2. října ignoroval svou vlastní radu a šel si na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vyzvednout dokumenty potřebné ke svatbě. Na úřadu na něj ale čekalo komando, které ho brutálně zavraždilo.

Korunní princ čelí podezření, že za vraždou stál, což ale odmítá. Saúdové však přiznali, že se jednalo o předem naplánovaný čin. MBS je pod tlakem ze strany světových vůdců, kteří chtějí transparentní vyšetřování případu a potrestání viníků. Kauza Chášukdží byla jedním z tématů summitu G20 v Argentině.

Francouzský prezident Macron se pustil do saúdského korunního prince bin Salmána kvůli vraždě Chášukdžího a válce v Jemenu (G20, 2018). Francouzský prezident Macron se pustil do saúdského korunního prince bin Salmána kvůli vraždě Chášukdžího a válce v Jemenu (G20, 2018). | reprofoto/twitter

Macron peskoval korunního prince

Na korunního prince si došlápl francouzský prezident Emmanuel Macron. „Nikdy mě neposloucháte. Mám jisté obavy, jak jsem vám řekl,“ řekl. Hovor dvou státníků zachytil vzdálený mikrofon. „Ano, to jste říkal, děkuju vám,“ odpověděl Macronovi princ. „Neposloucháte mě. Tohle je pro vás důležité,“ naléhal prezident. „Jistěže vás poslouchám. Vypořádám se s tím,“ přislíbil MBS.

Přestože podstatná část neformálního rozhovoru nebyla srozumitelná Francouzi potvrdili, že Macron s bin Salmánem jednal o Chášukdžím a válce v Jemenu. Zatímco se princ snažil uchovat úsměv na tváři, francouzský prezident působil stroze a přísně. „Všichni chceme mít v případu jasno,“ sdělil Macron novinářům.

 

zacoaproc ( 3. prosince 2018 17:20 )

Odporná stvoření

Zobrazit celou diskusi