Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nechutné, rád čtvrtí lidi.“ Nahrávka z vraždy rozsekaného novináře zděsila ministra

Autor: ČTK, simao - 
27. listopadu 2018
11:45

O detailech z děsivé nahrávky, která má zaznamenávat poslední minuty života rozsekaného novináře Džamála Chášukdžího, se rozpovídal turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoglu. Podle něj soudní lékař, který měl novinářovo tělo rozčtvrtit, to učinil s „potěšením, protože rád čtvrtí lidi“. „Je to nechutné,“ uvedl ministr a prozradil, že korunní princ Saúdské Arábie Bin Salmán, který míří na summit G20 do Buenos Aires, by se tam mohl sejít s tureckým prezidentem Erdoganem. Ankara viní prince z toho, že si vraždu objednal.

Rijád nadále popírá, že by s vraždou měl cokoli společného přímo korunní princ. Vedení Saúdské Arábie nicméně dlouho tvrdilo, že novinář, který kritizoval saúdskoarabskou vládu, včetně korunního prince, z jejího konzulátu v Istanbulu 2. října odešel živý. Až více než dva týdny poté přiznalo, že novinář tam byl zabit, nejprve ale tvrdilo, že se to stalo při potyčce. Posléze přiznalo vraždu. Tělo novináře se dosud nenašlo.

Turecká policie ale pracuje s audionahrávkami, z nichž citovala hojně turecká média a které dala Ankara k dispozici i CIA. Podle těchto záznamů byl novinář na konzulátu brutálně zavražděn a asi rozčtvrcen.

Rozřezali ho s potěšením, zděsilo ministra

Podle Ankary zločin spáchalo 15členné vražedné komando vyslané z Rijádu. V rozhovoru s německým deníkem Süddeutsche Zeitung turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoglu řekl, že si poslechl „nechutnou“ zvukovou nahrávku, která údajně zachycuje vraždu novináře, jenž psal pro americký list The Washington Post. „Poslechl jsem si ji. Byl zabit během sedmi minut. Byla to promyšlená vražda,“ je si jistý ministr.

Na nahrávce je údajně slyšet i soudního lékaře, který ostatní vybídne, aby pustili hudbu, zatímco rozřezává tělo. „Člověk si všimne, že mu to činí potěšení... rád čtvrtí lidi. Je to nechutné,“ poznamenal Çavuşoglu.

Erdogan se sejde se Salmánem?

Faktický vládce Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán přitom požádal tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o setkání na nadcházejícím summitu G20, uvedl Çavuşoglu. Podle něj není důvod schůzku neuskutečnit.

„Ano, požádal po telefonu Erdogana, zda by se mohli sejít v Buenos Aires,“ řekl šéf turecké diplomacie v rozhovoru, který dnes otiskl německý list. „V tuto chvíli není důvod se s korunním princem nesetkat,“ dodal turecký politik.

Korunní prin bin Salmán se od pátku do soboty zúčastní summitu skupiny G20, jejímiž členy je 19 ekonomicky důležitých zemí světa a Evropská unie. Vrcholné schůzky v Buenos Aires, kde se očekávají při této příležitosti také demonstrace, se zúčastní mimo jiné americký prezident Donald Trump, ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching.

Vyzvali k vyšetřování korunního prince

Právě Turecko viní nadále nejvyšší saúdskoarabské kruhy z podílu na vraždě novináře. Na otázku, zda si mezitím je jistý, kdo dal povel k zabití kritika saúdskoarabského režimu, Çavuşoğlu odvětil, že bez důkazů nemůže nic říct. Vztahy mezi Saúdskou Arábií a Tureckem jsou od zmizení Chášukdžího velmi napjaté. Rijád vydal několik navzájem si protiřečících prohlášení, načež přiznal, že Chášukdží byl zabit a jeho tělo rozčtvrceno.

Turecko už dříve oznámilo, že nahrávku související se zabitím žurnalisty předalo Saúdské Arábii, USA, Německu, Francii a Británii. Na nahrávce podle tureckých médií saúdskoarabský tým opakuje předem připravený plán a každému z členů se připomíná, jakou v něm má úlohu.

Nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) nyní požádala argentinské úřady, aby zahájily vyšetřování saúdského korunního prince bin Salmána kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu a kvůli porušování lidských práv ve válce v Jemenu. Podle argentinských médií ale není příliš pravděpodobné, že by argentinská prokuratura žádosti vyhověla.

HRW se mimo jiné odvolává na zprávu CIA a tvrdí, že podle této zprávy „je velmi pravděpodobné“, že vraždu novináře si osobně objednal korunní princ. Také list The Washington Post, pro který Chášukdží žijící od loňska v USA pracoval, napsal minulý týden, že CIA došla k těmto zjištěním.

V Tunisku proti saúdskému princi protestovali

Saúdský korunní princ přitom dnes dorazil na návštěvu Egypta. Země na severu Afriky je třetím státem, který princ navštívil během své první zahraniční cesty od vraždy Chášukdžího minulý měsíc, poznamenala agentura Reuters. Po dvoudenním pobytu v Egyptě zamíří Muhammad bin Salmán do Tuniska. Desítky lidskoprávních aktivistů a novinářů uspořádaly v tuniské metropoli již dnes v souvislosti s Chášukdžího vraždou protest proti návštěvě korunního prince.

Následníka trůnu dnes na letišti v Káhiře přivítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Korunní princ před Egyptem navštívil Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Vražda Chášukdžího poškodila pověst korunního prince v cizině. Egypt a Saúdská Arábie však v minulých letech posílily vztahy, bohatá země Perského zálivu pomáhá Egyptu miliardami dolarů, napsala agentura AP.

Taurus70 ( 27. listopadu 2018 21:17 )

Treba mu tam neci ochranka da pytlik na hlavu a az ho zadusi po kouskach ho budou posilat domu😎

ivuska1 ( 27. listopadu 2018 13:32 )

Korunní princ Saúdské Arábie Bin Salmán míří na summit G20 do Buenos Aires. Co tam bude delat kriminalnik ??? Jak to , ze nesedi v base ???!!! Kdo s takovou zrudou bude sedet u jednoho stolu ????

Zobrazit celou diskusi