Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pusťte mi ruku!“ Děsivá nahrávka odhaluje detaily vraždy novináře Chášukdžího

Autor: nkov - 
20. listopadu 2018
16:00

Je to další mrazivý díl skládačky kolem smrti novináře Džamála Chášukdžího (†59). Turecká média zveřejnila audionahrávku, na které jsou slyšet jeho hrozby svým věznitelům, následná potyčka s vrahy, mučení i zvuky doprovázející vraždu. Chášukdží zmizel 2. října po vstupu na saúdský konzulát v Istanbulu. Tam měl být údajně přepaden a zavražděn skupinou 15 mužů saúdského původu, kteří ho nazývají „zrádcem“ a vyhrožují, že „za všechno zaplatí.“ Ze zapletení do případu byl podezřelý i saúdský korunní princ, toho však saúdské soudy očistily.

Na začátku nahrávky je podle tureckých médií slyšet Chášukdžího hlas, jak říká „Pusťte mi ruku! Co si myslíte, že děláte?“ Následně je podle novinářů slyšet „slovní potyčka, fyzický zápas, a pak mučení a vraždu.“

Kromě potyčky a vraždy novináře nahrávka údajně obsahuje i rozhovor členů vražedného komanda, během něhož si jeden z nich stěžuje na to, že si musí obléct Chášukdžího šaty jen 20 minut poté, co ho zavraždili.

Když Chášukdžího hlas utichne, z nahrávky je slyšet po chvíli ticha hlas jednoho z vrahů, identifikovaného tureckými úřady jako Mustafa al-Madani. Ten říká, že „je děsivé mít na sobě šaty člověka, kterého jsme teprve před 20 minutami zavraždili.“ Pak si stěžuje, že novinářovy boty jsou mu příliš malé a nechá si proto boty svoje. Je to ten samý muž, kterého později zachytila bezpečnostní kamera v novinářových šatech, právě rozdílná obuv však pachatele prozradila.

Saúdové svoji pozici opakovaně měnili

Saúdská Arábie k případu poskytla hned několik verzí. Zprvu tvrdili, že novinář odešel z konzulátu zcela zdráv, později svou verzi změnili a tvrdili, že zemřel po zápasu, který byl vyvolán hádkou. Nejčerstvější verze pak mluví o 15členém týmu vrahů, kteří do Istanbulu přistáli v den vraždy. Původně měli novináře pouze přesvědčit, aby se vrátil do Saudské Arábie, nakonec jej ale zavraždili.

Ze zapletení do případu byl podezřelý i korunní princ království Mohamed bil-Salmán, soudy ale jeho zapojení vyloučily.

Saúdská Arábie navrhuje pro celkem pět pachatelů trest smrti, obžalovala zatím 11 lidí, celkem 21 lidí je ve spojení s vraždou ve vazbě. Turecko volá po mezinárodním vyšetřování, OSN zatím však formální požadavek tímto směrem nepodala.

Video  Záznamy bezpečnostní kamery ukazují Chášukždího a jeho snoubenku v den novinářovy vraždy  - Youtube/RT
Video se připravuje ...

santikxauz ( 20. listopadu 2018 16:59 )

Na sankce se čeká,až to dovolí z USA?

dragomira ( 20. listopadu 2018 16:45 )

Český novináře povinně školit u nich!

Taurus70 ( 20. listopadu 2018 16:41 )

Podivejte se co delaji v Jemenu,novinar je jen slaby odvar👿👿👿👿

asijo ( 20. listopadu 2018 16:30 )

Rchle vymyslet kauzu proti Rusku,aby se tato brutální vražda zametla pod koberec,jsou to přece naši spojenci.

Zobrazit celou diskusi