Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Život na svobodě jí chutná: Uprchlá Saúdka (18) si užívá sukní a snídá zakázanou slaninu

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2019
15:25

Saúdka Rahaf Kunúnová (18) si užívá svobodu v Kanadě. Podařilo se jí utéct před krutostí rodiny, doma podle vlastních slov čelila fyzickému, slovnímu a citovému zneužívání ze strany mužských rodinných příslušníků. Dívka se zřekla islámu, a ve své nové domovině si tak může dovolit, co předtím nesměla. Kunúnová poprvé ochutnala slaninu a kávu z řetězce Starbucks. Přes tuhou zimu chodí v krátkých šatech, napsal deník Daily Mail.

Příběh mladé Saúdky minulý týden s napětím sledoval celý svět. Kunúnová od rodiny uprchla v sobotu 5. ledna z Kuvajtu, odkud odletěla do Bangkoku a chtěla se dostat dál do Austrálie. Po příletu do Thajska jí byl zabaven pas, nato se zabarikádovala v hotelovém pokoji, aby zabránila své deportaci, a šířila odtamtud prostřednictvím Twitteru zprávy o své situaci. Neuposlechla příkazu thajských úřadů, aby odletěla zpět do Kuvajtu, a odmítla se setkat i se svým otcem a bratrem.

Dívka se zřekla islámu, za což by jí doma mohl hrozit i trest smrti. Její případ prozkoumala OSN a udělila jí status uprchlice, místo Austrálie dívka získala azyl v Kanadě. Nyní pobývá v Torontu, o její bezpečí se 24 hodin denně stará ochranka, Kunúnová obdržela desítky výhrůžných zpráv.

Chce pomáhat dalším muslimkám

Kunúnová se nechala slyšet, že se chce stát inspirací pro další Saúdky a jiné muslimky, které žijí pod diktátem vlastní rodiny. Dívkám a ženám slíbila svou pomoc. „Ode dneška budu bojovat za svobodu žen po celém světě. Chci, aby zažily stejný pocit svobody jako já při příjezdu do Kanady,“ slíbila Saúdka. Svěřila se, že teď je její prioritou naučit se anglicky.

Kunúnová si zvyká na chladné kanadské počasí. Kunúnová si zvyká na chladné kanadské počasí. | Reuters

Svůj nový život zahájila v krátkých šatech, nemeškala také a poprvé si dala slaninu, kterou stejně jako další vepřové výrobky islám zakazuje.

Jediné, co kazí její nově nabyté štěstí, je to, že ji rodina vydědila. Saúdka přiznala, že ji to velmi zamrzelo. Rozhodla se proto, že přestane používat rodné příjmení Kunúnová, vystupuje nyní jako Rahaf Muhammadová.

V chladné Kanadě si také musela pořídit zimní oblečení, denně sdílí snímky na sociálních sítích a mapuje svůj nový život. „Panebože, slanina!“ napsala k příspěvku na Snapchatu. Vyzkoušela už typickou kanadskou snídani – vajíčka se slaninou.

24 hodin denně pod dohledem ochranky

Mario Calla, ředitel agentury Costi Immigrant Services, která má na starost uprchlíky v Kanadě, potvrdil, že Saúdka dostává nespočet výhrůžných zpráv. Dívka je pod neustálým dohledem ochranky. „Nikdy není sama,“ řekl Calla. „Ty zprávy četla a je vyděšená,“ dodal. Agentura pro ni hledá ubytování, případně rodinu, která by se jí ujala.

„Jsem ta z těch šťastnějších. Vím o ženách, které se pokusily utéct, ale nepovedlo se jim to. Pak zmizely beze stopy,“ uvedla ve svém prohlášení, které za ni na tiskové konferenci přečetli pracovníci uprchlické agentury. Saúdka rovněž poděkovala thajské vládě a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky za jejich pomoc.

Renatos ( 17. ledna 2019 19:15 )

Nevím, komu by se líbilo žít v zemi, kde rodiče vyberou manžela, třeba starého. A když holka odmítne, tak ji klidně vlastní otec zabije. To hrozí i arabské princezně, a přepych není všechno. Kdyby se tam měla tak dobře, asi by toto nepodnikla. Že u nich žena nic neznamená, že musí na slovo poslouchat, ví snad každý. Za odchod z islámu je ve všech těchto zemích smrt. Ano, ty chudé utéci nemohou.

jiznicechy ( 16. ledna 2019 23:15 )

Fakt je mi jí hrozně líto. Strašně šikanovaná 18 letá holka. Blbá jako štafle, neumí ani anglicky, což i v arabských zemích umí kde kdo zvláště z bohatých rodin. Nic nedělala, ale měla vlastní prachy na nákup letenek, placení hotelů atd. No kdo by potom nebyl naštvaný? Když jsem viděl její fotky z Thajska - moderní hadry, žádná burka nebo hidžáb. Otec musel být opravdový saďour, chudinka malá. To je opravdu obohacení pro Kanadu - kdo tohle všechno platí? Že ti blbci, kteří makají a platí daně?

ivuska1 ( 16. ledna 2019 21:40 )

Nepreji ji nic zleho ale dle meho nazoru si zivota moc dlouho neuzije. Oni ji dostanou.

illyria ( 16. ledna 2019 20:58 )

Přeji jí pěkný život. Jen mě zarazilo, že když se vzdala svého příjmení, že se jmenuje teď Mohammed(ová). Proč si nezměnila příjmení třeba na Smith, Potter, Lopez atd.?

mandat ( 16. ledna 2019 19:40 )

Mate pravdu, Nemec nesmi v dnesni dobe sdelit svuj nazot, natoz kritiku.Migranti hromadne delaji neskutecny bordel,kriminalitu a je vse ok.Ani se to nezverejnuje.Ale nemecka duchodkyne,co nezaplazila poplatky za televizi,protom zadnou televizi nemela,tak sla na 8 mesicu do vezeni.Migranti kradou, delaji dluhy za mobily a vse se jim skrta.Ted se zaridilo, ze migranti volaji mobilama zdrama domu.Ani za vrazdy a znasilneni do vezeni nejdou.Kdyz nejakeho chytnou,co ma 5 a vice identit,byl i borec,ktery mel 12 identit a tri roky uspesne kasiroval 12 x podporu a jeste kradl,tak nesel do vezeni a ani nemusel platit pokutu.Tohle udelat Nemec,tak ma dozivoti a musi vsechny penize vratit.

Zobrazit celou diskusi