Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jsem volná!“ Saúdka (18) plánovala útěk od rodiny měsíce, pomáhali jí kamarádi

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. ledna 2019
16:45

Osmnáctiletá Saúdka Rahaf Kunúnová, která se rozhodla uprchnout před fyzickým a psychickým týráním ze strany mužských členů rodiny, si může na chvilku oddychnout. Včera od OSN získala status uprchlice a návrat domů jí nehrozí. Svůj útěk za pomoci přátel plánovala měsíce, málem ale neuspěla. Na vině byla chyba, od které ji přátelé několikrát odrazovali, informoval deník Daily Mail.

Kunúnová měla připravený perfektní plán, z arabského království vycestovala s rodinou do Kuvajtu, kde se od příbuzných oddělila a odletěla do thajského Bangkoku, odtud ji čekal let za svobodou do Austrálie, kam měla platné turistické vízum. Málem ale neuspěla, pobyt v Thajsku si i přes varování přátel o den prodloužila, což se jí stalo téměř osudným.

Dívka ignorovala varování přátel

Útěk plánovala za pomoci svých přátel, hlavně Saúdek, kterým se podařilo utéct z království, a nyní žijí v Austrálii, Kanadě nebo Švédsku. Všechno se ale zvrtlo po příletu do Thajska, kde se Kunúnová rozhodla zůstat o den déle a užít si nabytou volnost. „Říkali jsme jí, ať to nedělá, že je to příliš nebezpečné,“ řekla novinářům Šahad (19), která ze Saúdské Arábie uprchla do Švédska.

„Říkáme to všem dívkám, co se rozhodnout utéct, varujeme, aby se nikdy nezdržovaly. Rahaf si vybrala Thajsko, myslela, že tam není saúdský konzulát,“ vysvětlila Šahad. Dodala, že se Kunúnová domnívala, že to tam není nebezpečné.

Osmnáctiletá Saúdka Rahaf Kunúnová se zabarikádovala v hotelovém pokoji v Bangkoku, utíká před svou rodinou. Osmnáctiletá Saúdka Rahaf Kunúnová se zabarikádovala v hotelovém pokoji v Bangkoku, utíká před svou rodinou. | reprofoto/twitter

V Bangkoku Kunúnové zabavili cestovní doklady, bez kterých neměla šanci odjet do Austrálie. Následně se zabarikádovala v letištním hotelu v pokoji a posílala odtud prostřednictvím sociálních sítí prosby o pomoc. Odmítla nastoupit na letadlo zpět do Kuvajtu a odmítla také setkání se svým otcem, který za ní přiletěl v úterý.

Médiím Kunúnová řekla, že v případě návratu k rodině se obává o svůj život. „Moji bratři, rodina a lidé ze saúdskoarabského velvyslanectví na mě budou v Kuvajtu čekat. Zabijí mě. Můj život je v nebezpečí,“ řekla. V jednom ze svých videí, které poslala z Thajska, se zřekla islámu, za což by jí doma mohl hrozit i trest smrti.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Kunúnové včera udělil status uprchlíka a podal jejím jménem žádost o azyl australské vládě. Ministr vnitra Peter Dutton upozornil, že Saúdka nemůže počítat s nějakým zvláštním zacházením. Někteří australští politici se ale domnívají, že by bez problémů mohla získat humanitární vízum.

Čtyři polonahé aktivistky demonstrovaly v centru australského Sydney na podporu Rahaf Kunúnové. Členky skupiny, označující se za Tajné sesterstvo, držely v rukou transparenty s nápisy požadujícími vpuštění Kunúnové do Austrálie a také svobodu a bezpečnost pro všechny ženy. Čtyři polonahé aktivistky demonstrovaly v centru australského Sydney na podporu Rahaf Kunúnové. Členky skupiny, označující se za Tajné sesterstvo, držely v rukou transparenty s nápisy požadujícími vpuštění Kunúnové do Austrálie a také svobodu a bezpečnost pro všechny ženy. | ČTK

Otec Kunúnové: Dceru jsem netýral

V současné chvíli je Kunúnová pod ochranou OSN, v Bangkoku se nachází také její otec a bratr, ale ona se s nimi odmítá setkat. Šéf thajské imigrační policie, generál Surachate Hakparn s dívčiným otcem jednal. „Popřel, že by dceru fyzicky nebo psychicky týral. Řekl mi, že se o ni dobře stará a nikdy ji do ničeho nenutil. Odmítl, že by jí ubližoval. Dodal, že v Saúdské Arábii mají zákon, podle kterého je týrání dětí trestné. Tvrdí, že on tento zákon dodržuje,“ sdělil novinářům Hakparn.

„Řekl, že má deset dětí a že se dcera někdy mohla cítit přehlížená. Víc ale situaci doma nekomentoval,“ doplnil Hakparn. Kunúnová je podle vlastních neuvěřitelně šťastná a na Twitteru sdílí svou radost.

Saúdka je štěstím bez sebe

„Je to pravda? Je pravda, že by mi Austrálie dala azyl? Zvládla jsem to. Jsem volná. Nenechte nikoho, aby vám přistřihl křídla. Bojujte za svoje práva,“ napsala na svém účtu.

 

Zobrazit celou diskusi